Бутат 93 ромски къщи в Стара Загора

OFFNews 18 февруари 2015 в 08:30 6058 4

Нови 93 незаконни къщи ще бъдат бутнати в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора, предвиждат плановете на общинското ръководство. 

Очаква се това да стане през лятото, защото сега стартират предварителните законови процедури, свързани с връчване на предписания, едномесечно предизвестие за доброволно премахване и ново 30-дневно изчакване преди да пуснат багерите, обясниха от администрацията. Поискано е и съдействие от полицията за охрана на общинските служители, които ще връчват предупредителните писма, съобщава "Труд".

Кметът Живко Тодоров се закани да премахне всички незаконни къщи в района на парк "Борова гора" до края на годината. Те обаче са близо 250. През лятото на 2014 г. 50 масивни постройки в "Лозенец" бяха вече съборени, но това не мина без отпор на ромите. Сега се очаква нова порция екшън, още повече, че събарянето вероятно ще се стане в навечерието на местните избори и може да бъде използвано от политическите сили за допълнително нагнетяване на напрежение.

Такова вече се усеща в общинския съвет на Стара Загора, където кметът на града се очакваше да внесе предложение за безвъзмездно право на строеж в регулирана част на ромската махала, но заради несъгласие на съветници от няколко политически сили точката все отпада в последните три сесии. Междувременно съветници от БСП пък сигнализираха, че и без разрешение от общината на част от 50-те отредени парцела ромите вече са започнали строежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови