Близо 1000 детски градини и училища ще събират деца от населени места без образователни институции

OFFNews Последна промяна на 28 ноември 2019 в 09:37 1691 0

987 училища и детски градини стават средищни и като такива ще приемат деца и ученици от околните населени места, където градини и училища вече няма заради обезлюдяването. 

Списъкът им бе актуализиран от Министерския съвет вчера. След промените средищни училища и грани ще има в повече от 660 населени места у нас.

След промените са добавени 31 градини и отделни групи в детски градини, както и 7 училища, които отговарят на условията за статут на средищни.

Отпадат 41 средищни институции: 11 училища и 30 детски градини или отделни групи в детски градини, поради липса на минималния брой от 10 ученика или 4 деца, които пътуват от други населени места.

Общият брой на децата в новите средищни детски градини е 2069, като пътуващите деца в задължителна предучилищна възраст са 206. Общият брой на учениците в новите средищни училища е 1327, а пътуващите до 16-годишна възраст са 100.

Промените в Списъка са извършени по мотивирани предложения на кметовете на общините и след извършена проверка от регионалните управления на образованието. За децата и учениците, които са от населени места без детска градина или училище, от съответните общини е осигурен безплатен транспорт до детската градина или училище.

МС одобри и актуализиран списък на защитените училища и градини - тези, които получават повече пари от държавата, за да продължат да съществуват, независимо от недостатъчния брой деца и ученици, поради например твърде голямото разстояние, на което биха пътували децата, ако бъдат закрити.

Новият списък включва 257 образователни институции - 71 защитени детски градини и отделни групи в детски градини в 96 населени места на 24 области и 161 защитени училища в 106 общини на 26 области. Поради несъответствие с критериите за защитени училища от Списъка за 2018 година, отпадат 6 защитени детски градини и отделни групи в 6 детски градини.

Списъкът е изготвен в резултат на мотивирани предложения на кметовете на общините след решения на общинските съвети, извършени проверки от регионалните управления на образованието и на анализ на информационните карти на детските градини и училищата в страната.

Включените в Списъка образователни институции отговарят на критериите за статут на защитени, тъй като децата и учениците нямат възможност да се обучават в най-близката детска градина или училище или ще трябва да изминават повече от допустимите километри, за да пътуват до най-близките учебни заведения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови