Бисер Петков: Дебатът за политиките за децата ще продължи, след като се успокоят страстите

OFFNews 17 май 2019 в 13:22 1685 0

Дискусията около Националната стратегия за детето беше опорочена и дебатът за политики за децата ще продължи, след като се успокоят страстите. Това коментира министърът на труда и социалната политика Бисер Петков пред журналисти в Народното събрание. 

"Проектът Национална стратегия е оттеглен за преработка и това на практика стана преди две седмици на 25 април, когато това беше официално обявено. Така че след като се успокоят страстите, надявам се, че ще има съответно волята, готовността на различните институции, на представителите на гражданско общество, да се води дебатът за бъдещето на политиките на децата и семейството в нашата държава", заяви той.

Според Петков широката обществена реакция срещу Стратегията е довела до еволюция в преценката и виждането на изготвилите я служители. 

"Явно нашата преценка, нашето виждане, след като станахме свидетели на такъв мащабен протест и съпротива в социалните мрежи, налага този проект да бъде преработен, да бъде преоценен. И в тази посока съм сигурен, че ще търсим национално съгласие по национален въпрос, какъвто е въпросът за децата в семейството", допълни Петков. 

Той още коментира, че Министерството полага усилия да задържи децата при биологичните им родители и инициира мерки в тази посока. Петков допълни, че преди 2 месеца е било предложено увеличение на помощта за семействата с цел превенция на изоставяне на деца, но поради липса на средства, предложението не е било осъществено.

"В момента е до 5 пъти размера на гарантирания минимален доход, в първоначалния текст на наредбата беше предложено увеличаване на 10. Нашето убеждение в Министерството е, че трябва в по-голяма степен да се подкрепят семействата за това да могат сами да осъществяват грижите за деца и основанието бедност на семейството за това, че те изоставят децата си, да бъде преборено", заяви още Петков.

Той коментира, че се надява усилията в тази посока да доведат до по-добър баланс между приемната грижа и подкрепата за семействата, които искат да запазят и да продължат да се грижат за децата си. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови