Безопасност на работното място: каква е ролята на защитното работно облекло и личните предпазни средства

OFFNews 27 юли 2017 в 13:37 4621 0

Доброто и продуктивно работно място е това, където всички служители се чувстват в безопасност, въпреки опасностите, на които са изложени по време на работа. Безопасността обхваща широк спектър от променливи, вариращи от идентифицирането на потенциални опасности до обучаването на всички работници да използват правилно работното си облекло и лични предпазни средства.

Защитното работно облекло играе много важна роля при осигуряването на безопасността на служителите. Ето няколко причини защо защитното работно облекло е задължително във всяка работна среда в т.ч. и личните предпазни средства:

1. Предпазва от наранявания на тялото

Нараняванията на тялото са чести почти на всяко работно място. Например, работниците в мини или на строителни площадки, често са изложени на различни наранявания, удряйки се в тежки, остри или горещи предмети. Допълнително нараняванията на главата могат да доведат до необратими увреждания и дори да са фатални. Затова употребата на лични предпазни средства като каски и шлемове може да осигури правилната защита на главата и да намали значително силата на ударите.

2. Предпазва от наранявания на краката

Тежките обекти могат да нанесат сериозни удари и това да нарани краката и стъпалата. Употребата на правилните обувки може да защити крайниците на работниците от злополуки. Често се случва по-остри предмети да пробият обикновените обувки и да нанесат телесни повреди. Повечето обувки за безопасност стигат височина над глезена или до прасеца, осигурявайки защита на по-голямата част на крака.

3. Защита на очите

Дейности като заваряването често излагат работниците на искри и пръски, които могат сериозно да увредят зрението. Работата с дървени и метални материали също представлява риск от летящи дребни частици, опасни за окото. Лични предпазни средства като защитни очила, маски за лице и други защити могат да се използват по време на подобна работа, за да подсигурят безопасността на очите на работниците.

4. Защита на дихателните пътища

Много работни места излагат служителите на отровни газове и изпарения. Дихателните маски могат да предпазят работниците в такива ситуации. Всъщност, не само наличието на токсични газове изисква носенето на подобна маска, но и присъствието на прахови частици в сгъстения въздух, които могат да навлязат в дихателните пътища.

5. Защита от наранявания на ръцете

Защитните ръкавици се използват, за да защитят ръцете от разливания на химикали, порязвания, искри от заваряване и други подобни активности. Ръкавиците се произвеждат от множество различни материали, в зависимост от предназначението им.

Важно е да се отбележи, че адекватните мерки за безопасност трябва да бъдат наложени и всички работници трябва да бъдат снабдени с нужните им работни облекла и предпазни средства. Всеки собственик на бизнес трябва да бъде етичен при операционните си практики.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !