БАЗ и СЗБ се оплакаха от спрени помощи, социалното министерство отрече

OFFNews 27 май 2021 в 17:45 1087 0

Снимка pixabay

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България се оплакаха, че служебното правителство е замразило действащите програми за подкрепа на бизнеса.

Според двете организации средствата са стопирани, както и одобрените вече грантове и подчертават, че малкият и среден бизнес имат най-голяма нужда от помощ в икономическата COVID криза. 

Ресторантьорите отбелязват, че не са информирани за разработването на нови мерки и не са получили отговор на запитвания, подадени до Министерствата на финансите, икономиката и туризма. Те се присъединяват и към призива на Асоциацията на индустриалния капитал в България за спешно свикване на Националния съвет за тристранно сътрудничество и Икономическия съвет.

По-късно днес Министерството на труда и социалната политика опроверга твърденията и заяви, че няма спрени или замразени средства и се работи активно по въпроса. Ето и пълния текст на изявлението на МСТП:

"Във връзка с неверни твърдения, тиражирани в публичното пространство, уточняваме, че към момента категорично няма спрени или замразени социално-икономически мерки за подкрепа на бизнеса и гражданите в условията на пандемия. Опасността от спирането на мерки произтича от несъобразяването на сроковете за тяхното изпълнение от страна на предходното правителство.

Служебният кабинет работи активно по проблема, като вече са проведени работни срещи с представители на синдикати, работодателски организации и Асоциация на банките в търсене на оптимални решения във възможно най-кратки срокове. Правителството работи целенасочено за подобряването и повишаването на ефикасността на мерките съобразно потребностите на най-тежко засегнатите от кризата. Своевременно ще бъдете информирани за резултатите по темата."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews