Quantcast

Български НПО пишат на папата да си мери приказките

OFFNews Последна промяна на 11 февруари 2015 в 10:35 6013 24

Снимка EPA/CLAUDIO PERI

Национална мрежа за децата изпрати писмо до папа Франциск и до Българската католическа църква, в което протестира срещу изказване на главата на Римокатолическата църква, според което е допустимо родител да удари дете с възпитателни цели.

"Ние, от Национална мрежа за децата, която е обединение от 127 организации, сме изключително разтревожени от изказването на папа Франциск, който недвусмислено заявява в своя реч, че е допустимо родителите да удрят дете с възпитателни цели. 

За нас това е грубо нарушение на Конвенцията за правата на детето на ООН и е недопустимо който и да било религиозен водач да насърчава удрянето на деца. Всяко физическо наказание, в това число и шамарът и пошляпването, са форма на насилие върху детето и предизвикват физическа болка и психическо страдание", пишат от НМД в съобщение до медиите.

Те цитират изказването, според което "родителите трябва да имат възможност да коригират неправилното поведение на детето чрез налагането на определени разумни санкции, като вземат предвид способността на детето да ги осъзнае като коректив" и контрират, че има много други позитивни възможности и начини, чрез които родителите могат да коригират неправилното поведение на децата си. От Национална мрежа за децата са категорични, че от възможните начини най-вредният е удрянето на дете от родителите, които са най-близките му възрастни хора.

"Ние живеем в ера, в която отдавна възрастните сме заклеймили физическата саморазправа за разрешаване на проблемите помежду си. Защо трябва да прилагаме тези остарели методи върху най-беззащитните? Защо се налага ние, възрастните да възпитаваме с физическа сила и принуда? Не можем да помогнем на някого „да израсне и узрее“, ако подходът ни към него е унизителен и доминиращ", пишат от НМД.

"Няма нищо достойно в удрянето на децата, а напротив - това увеличава страданието и води до порочен кръг, в който този модел се възпроизвежда от поколение на поколение. Боят учи, но само на лоши неща", категорични са от Национална мрежа за децата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.02 2015 в 02:14

Чудно как сме станали хора ,като са ни наказвали? Някой неща могат да се научат от децата само в най-ранна възраст.Стига да няма последствия за здравето на детето , какъв е проблема във физическото наказание? Проблема е измислен от либерализма на новопръкналите се "защитници на детските права".А къде са правата на родителите ,които имат исконното право да възпитават децата си така както намерят добре? Или вече не е така? Държавата ли ще ги възпита по-добре?Дали в социалните заведения децата са по-добре възпитани? От 5 км. можеш да познаеш че са раснали без родител.Прав е папата и най-вече Библията:"Който щади тоягата си, мрази сина си, а който го обича, го наказва отрано." Притчи 13:24

12.02 2015 в 18:10

Tiq deto se oplakvat ...da wzemat da se samonakajat!.Zashtoto sa zabravilu ,che i Slovoto v pritchi....da ne zalish sina si ,da go nakazvash....zashtoto dori i kogato ostaree nqma da se orkloni ot praviq put
ZATOVA shtom sa vinowni nakazwaite detcata ,no s lubow

12.02 2015 в 09:56

Като дете бях гаменче. Ядях бой заран обед и вечер. По-лесно ми беше да изтърпя един пердах, отколкото превъзпитания, дълги поучения или въпроси: Защо го направи?
Веднъж, бях на 12 баща ми ме наби, без да съм виновен, защото някаква комшийка ме набеди и му вдигна скандал.
Докъто ме биеше попитах: Защо ме биеш, знаеш, че не съм виновен? Той отговори: Знам, бия те защото мога. Аз отвърнах: Бий ме тогава, ти ще одъртееш и ще ти го върна.
Баща ми се засмя и от тогава не ме е удрял.
Наказанията трябва да са заслужени. Само тогава има смисъл от тях. Децата имат усет за справедливостта.

12.02 2015 в 01:48

99.999....% от НПОтата са апсолютно паразитни , платени от стоящи в дълбока сянка "организации" ( има и по точна дума ) вредни в самата си същност . Те са като кривото огледало на дявола от присазките на Андерсен , изкривяващи представите на хората за добро и зло , за нормално и извратено , героично и подло , добродетел и порок ..... В този ред на мисли много сполучливо заглавие може да бъде " Слугите на дявола пишат писмо до земният Божи наместник " .

11.02 2015 в 22:12

Лесно се пише протестно писмо до папата, даже и пиар носи... а преди няколко години в магазинното предаване на Нова телевизия с многото водещи, всички водещи казаха, че са за възпитателния бой, и че самите те го прилагат. Тогава пратих линка към предаването на някого от същата тази мрежа, но не си спомням да са писали писмо до Нова телевизия. Виж, до папата да пишеш е друго нещо :)

11.02 2015 в 16:22

Брей да му се не види. Навремето и майка ми, пък и баща ми са ме пляскали, когато се е налагало. И се чудя как при такъв "терор родителски" успях да завърша някакви си образования, да имам семейство, деца и внуци, а не се превърнах в нехранимайко, дето цял живот 5 лева с честен труд не е изкарал. Какво ли ще кажат тези 127 НПО-та? Че може би съм изключение? Ама не, всичките ми приятели и познати - сериозни и уважавани хора все са били пошляпвани. Кой повече, кой по-малко. И пак са станали хора. Така че тези 127 НПО-та, както казват хората - напр. Любо Пенев, - да го духат.

11.02 2015 в 16:10

Като малък, на моменти съм бил толкова проклет, че единствено боят можеше да ме извади от тази ми проклетия и да ме вкара в правия път!Децата могат да бъдат много гадни, така че съм благодарен на родителите ми че ме пропляскваха от време на време! При боя е като с акъла - малко, но навреме

11.02 2015 в 14:58

127 организации... ебати лапането! Тия са като кучерастите. Трябва и аз да взема да основа 1-2-3-20-30 НПО-та...

11.02 2015 в 13:56

Има една много хубава поговорка от трънско по тоя повод: пораснаше пилци поеб&ше квачки. Ако бях художник, бих нарисувал картина „Български НПО пишат писмо до Папата. Иначе ясно е въпросните клесавци защо са толкова прости и негодни. Понеже когато са били малки, майките им вместо да слушат папата, са следвали теории за либерално възпитание.

11.02 2015 в 13:36

"Те цитират изказването, според което "родителите трябва да имат възможност да коригират неправилното поведение на детето чрез налагането на определени разумни санкции, като вземат предвид способността на детето да ги осъзнае като коректив"

Къде тук видяха тези стожери на правата да се говори за удряне на деца?