Български автобус закъса във Франция, един час пътници нямали контакт с превозвача

OFFNews 28 юли 2018 в 14:27 4762 0

Автобус на българския превозвач "Юнион-Ивкони" е закъсал рано тази сутрин във Франция. Той е превозвал българи от Испания и Франция към България, съобщи bTV.

Аварията е станала около 4:30 ч. местно време. Един от пътниците - Ирена Тодорова, заяви пред телевизията, че нямало нито реакция, нито връзка с транспортната фирма в продължение на един час, след което се наложило да се обадят на тел. 112 и да искат помощ от френските власти.

Така били извозени до пункт на "Пътна помощ". По думи на Тодорова от френска страна са предложили да осигурят автобус, който да поеме курса до България, но превозвачът отказал. Според пътничката извеждането на хората станало изцяло в резултат на усилията на френската страна. Тя допълва, че автобусът е бил в лошо състояние, имало е течове и ще си търси правата, когато се прибере у нас.

По-късно управителят на „Юнион-Ивкони” Георги Атанасов заяви пред телевизията, че забавянето е станало, защото от "Пътна помощ" поискали парите за услугата в брой, което е забавило служителите на фирмата.

След изявлението на фирмата дойде и това на Външно министерство. То уточни, че в автобуса са пътували не 29 души, каквато бе първоначалната информация, а "около 50, сред които има и български граждани".

Аварията е станала във френския град град Пюи-дьо-Дом. Тодорова заяви пред телевизията, че е станала на магистрала.

Според информацията на външното ни министерство в ранния следобед автобусът е бил откаран от платформа в сервизен център, където фирмата работила по отстраняване на аварията, причинена от повреда на водната помпа.

Пътниците са настанени в център и имат осигурени храна, вода и тоалетна.

Консулът на Република България във Франция е установил контакт с местните власти и автобусната компания, на този етап пътниците не желаят съдействие от нашето дипломатическо представителство във Франция, се казва в съобщението на МВнР.

Наши сънародници, които желаят да получат актуална информация или да подадат сигнал за техни близки, могат да го направят на посочените телефони на представителството:

Телефон: +33 1 45 51 85 90

Дежурен телефон в извънработно време: +33 1 45 51 85 90.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews