Българската Сметна палата подпомогна колегите си от Северна Македония за контрола на публичния сектор

OFFNews 24 октомври 2022 в 13:35 979 0

Снимка Сметна палата

Българската Сметна палата подпомогна колегите си от Северна Македония за контрола на публичния сектор по туининг проект, озаглавен "Подобряване на външния одит и парламентарния надзор". При закриването му председателят на българската палата Цветан Цветков заяви, че той е пример как одитните институции от различни държави могат да постигнат устойчиви резултати, когато работят заедно.

Бенефициент на финансирания за 1.5 млн. евро от ЕС туининг проект е Върховната одитна институция на Северна Македония. Това е вторият проект, при който българската Сметна палата, в партньорство с Върховната одитна институция на Хърватия, споделя своя опит с колегите си от Северна Македония.

Развитието на сътрудничеството между парламента и Сметната палата ще допринесе не само за по-добро управление на държавните пари, но и ще осигури прозрачност при разходването им, каза Талат Джафери, председател на Народното събрание на Северна Македония.

Реализираните дейности по проекта бяха насочени към по-нататъшно хармонизиране на правната рамка и разработване на методически инструменти, както и укрепване на капацитета на Върховната одитна институция в Северна Македония за ефективното извършване на външния одит, подчерта Максим Ацевски, Генерален одитор на Северна Македония.

Подобряването на работата на Сметната палата на Северна Македония ще означава по-голяма отчетност и ефективност във всеки сегмент от държавната администрация. Реформата в управлението на публичните финанси и засилването на функциите на външния одит са ключови елементи в подготовката на страната за присъединяване към ЕС, заяви посланикът на ЕС в страната Дейвид Гиър.

Сътрудничеството и приятелството между одитните институции на България и Северна Македония ще продължи със същия успех - знак за това е подписаното двустранно споразумение за сътрудничество.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews