Българин задържан за 14 кг кокаин

OFFNews 17 декември 2013 в 15:06 2857 0

Кокаин

Снимка БГНЕС

Кокаин

 

Българин капитан на кораб беше задържан във Венецуела, след като на борда бяха открити 14 килограма кокаин.

Освен него са били задържани още 13 моряци - граждани на Турция, Русия, Перу, Грузия, Украйна и Ямайка. Дрогата е била скрита в машинното отделение на контейнеровоза CFS PAFILIA. Морският съд пристигнал в порт Маракайбо от остров Аруба и пътувал за Панама. 

CFS PAFILIA е построен през 2006 г. и е собственост на регистрираната в Бремен (Германия) Harren&Partner Shipmanagement. Дъщерната компания Caribbean Feeder Services Ltd е оператор на плавателния съд.

Според местните власти дрогата е била хвърлена на борда на кораба от преминаваща малка лодка. Предполага се, че член на машинната команда е получил пратката на палубата, а след това е скрил наркотика в машинното отделение. Моряците все още се намират на борда на кораба, на разположение са на прокурор.

Това е третият наркоскандал по море, в който има намесени българи. На 13 август 2012 г. край бреговете на Испания беше задържан корабът „Свети Николай” с три тона кокаин на борда. Тогава в акцията „Спартан” бяха арестувани общо 31 души, отговорни за преноса на скъпата дрога от Южна Америка до Европа. От екипажа на „Свети Николай” във Варна и Бургас се завърнаха вече единадесет моряци.

Все още е задържан капитанът Иван Станев, за когото от испанската правосъдна система твърдят, че „има много сериозни доказателства”.

Вече 2 години и половина варненецът Светлозар Собаджиев е в панамския затвор “Ла Хоя”. Корабът „Маас Трейдър”, на който той беше капитан, бе задържан на 28 март 2011г. в пристанище Сан Кристобал, заради открити в общо помещение на борда 168 кг. кокаин. Оттогава той лежи без присъдата в панамския затвор, а делото му е вече три пъти отлагано. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !