България редовно връща в Турция хора, които се опасяват от преследване

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2017 в 12:31 2733 0

България редовно връща в Турция хора, които се опасяват от преследване

България продължава да връща на Турция търсещите закрила у нас. За последните две години нито един турски гражданин, който е подал молба за бежански или хуманитарен статут у нас, не го е получил, съобщава bTV.

От началото на годината 37 турски граждани са задържани в опита им да избягат от родината.

Една трета от тях са потърсили закрила от Агенцията за бежанците с мотивите, че в Турция са в опасност от преследване, но нито един не е получил статут. През 2016 г. – също.

От агенцията са категорични, че всяка молба за закрила се разглежда индивидуално и обективно и да отричат да има практика да се дават откази на турски граждани.

Правозащитници и журналисти припомнят, че южната ни съседка все още е в режим на извънредно положение, при което част от гражданските права и свободи са ограничени.

Връщането на турски граждани, преследвани от властта в Анкара през миналата година, на няколко пъти предизвика скандал у нас. И в момента има още 16 души, които очакват решение за това ще получат ли закрила в България или не.

За 2016 година МВР е върнало на Турция два пъти повече турски граждани, в сравнение с миналата година. Статистиката на Гранична полиция показва, че от общо 94 души предадени на турските власти до 31 октомври 2016 г., 79 са турци. В сравнение със същия период миналата година бройката на върнатите турци е била 41 души.

Скоростното връщане на турски граждани обратно в страната им зачести, въпреки опитите на ръководството на МВР през 2016 г. да ги определи като нещо нормално. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови