Quantcast

България – най-замърсената страна в Европа, София – най-мръсната столица

OFFNews Последна промяна на 09 март 2014 в 12:27 11062 9

България е най-замърсената страна в Европа. Това показаха резултатите от годишния доклад на Европейската агенция за околна среда.

На първо място в европейската класация за мръсен въздух е Перник, на второ място се нарежда Пловдив. На четвърто и пето място отново са класирани български градове – Плевен и Добрич.

София пък беше обявена за най-мръсната столица. Тя е на 11 място по замърсеност на градовете в ЕС и е първата столица. Следващата столица – Букурещ, се намира на 57-о място.

Европейските градове, които са най-малко замърсени, са Мадрид, Париж, Амстердам и Брюксел.

България и София са едни от най-замърсените в Европа. Не можем да скрием този факт, заяви пред bTV Валери Серафимов от „Мониторинг на въздуха“.

По думите му повече от 100 дни в годината дишаме въздух, който съдържа прахови частици над допустимата норма, а според ЕС тези дни не трябва да са повече от 35 годишно.

Във всички градове в България, където се измерва съдържанието на прахови частици, има проблем. Това са повече от 35 населени места – Перник, Пловдив и всички окръжни градове, посочи Серафимов.

От Столична община обясниха, че са наясно с проблема и работят по въпроса. Основният ни приоритет е обновяването на градския транспорт в столицата. Само за пример мога да дам, че от допълнителните метровлакове, дефакто ние спестяваме около 2,7 тона вредни емисии всяка година, коментира зам.-кметът Мария Бояджийска.

През април трябва да излезе и годишният доклад на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, като по предварителни данни няма промяна в нивата на замърсеност на въздуха.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.03 2014 в 11:40

Ами стройте още кръстовища на 16 нива и спирайте още трамваи...

09.03 2014 в 21:34

По прости хора от Атанас и Калофер не сам срещал.Егати скотовете убеден сам че живеят като свини и не им пука кво дишат скапани тролове.За стотинки и лайна ше проядат само да убеждават народа в противното Ние сме слепи и безсензорни та вие ше ни казвате къв бил въздуха ходете си набутаите продажните миризливи усти в селския кенеф като не ви пречи ,но не ни убеждаваите как е навън ,защото и ние сме ходили по света и такова чудо никаде няма.

09.03 2014 в 18:10

Атанасе, ти да не би случайно да си от феновете на болния национален предател? Само за тях е характерно да винят Запада и империализма за собствените си насрани гащи.

09.03 2014 в 18:06

Калофере,Калофере, тиквеник такъв, защо не прочете статията преди да си избълваш простотията? Никой не ти говори за "цигански боклуци", а за качество на въздуха. Също така се цитира статистика, а не лични впечатления или пристрастия.
Твърдението, че точно пък в Амстердам въздухът бил мръсен, наистина ме шокира с тъпотата си. Поне да си беше избрал друга империалистическа столица, а не такава, в която няма автомобилно движение в целия център, духа ветрец почти целогодишно и често вали дъжд.

09.03 2014 в 17:41

Замърсяването с фини прахови частити може да се реши елементарно лесно и просто - като се мият основните улици в градовете ни с вода редовно - всяка седмица, а защо не и всеки ден, както е в нормалните европейски градове.. Кога за последно сте видели някъде да се мие улица в София.. ?

09.03 2014 в 16:28

Заблудени хора...кой строи молове и по-големи предприятия???-Чуждестранни инвеститори,които неги ебе,че боклуците от тия фабрики и мизерии се изхвърлят във въздуха.Много по-скъпо излиза да се пречисти нали?Затова и не го правят,пък и у нас си е като разрешено,с пари под масата...Ама е малко тъпо да ми казвате,че ви е срам да сте българи,защото няква си пумярска комисия била определила страната ни като най-мръсна,то е ясно,че има геноцид срещу нас тъпаци! ! !И вместо да ми казвате колко ви е срам се замислете,че това не е нормално и се опълчете,а не да си мрънкате колко ви е срам,мен ме е срам от такива като вас-слепци!!!

09.03 2014 в 14:40

Хора!!! Вече ме е срам да казвам от къде съм! Тези всичките с личните си вражди и интереси, престъпните групировки наречени от закона депутати последните 30 години смазаха държавата така както никой друг окупатор на държавата ни. Е на тва му се казва да се изходиш на метеното!

Срамувам се честно!

09.03 2014 в 13:43

Ей, големи сте глупаци!!! Абсолютна лъжа е, че България
е най-замърсената държава в Европа, а София най-замърсената
столица. Не смесвайте локална замърсеност с битови отпадъци с замърсеност на въздуха. Данните са дадени от наши платени
българомразци и след като са разпостранени услужливо от платени агенции се потвърждават отново от нашите продажни българомразци. За някакви жалки стотинки, платени от чужди туроператори, те продават интересите на България. Развявайте байрака за замърсеност в България те реално ограничават потока на посещаващите България чужденци. Платени измекяри!
Къде сте видяли други да се оплакват, че е замърсено при тях. Глупости са, че Амстердам е чист град. Да чист от цигански битови боклуци, но не чист като въздух.

09.03 2014 в 13:12

Добро утро... не знаехме....

Всеки го знае това и то от години, но поне с равнение с работещото тогава Кремиковци, определено е по-чист въздуха в София и София-област