България – най-замърсената страна в Европа, София – най-мръсната столица

OFFNews 09 март 2014 в 12:27 12632 9

България – най-замърсената страна в Европа, София – най-мръсната столица

България е най-замърсената страна в Европа. Това показаха резултатите от годишния доклад на Европейската агенция за околна среда.

На първо място в европейската класация за мръсен въздух е Перник, на второ място се нарежда Пловдив. На четвърто и пето място отново са класирани български градове – Плевен и Добрич.

София пък беше обявена за най-мръсната столица. Тя е на 11 място по замърсеност на градовете в ЕС и е първата столица. Следващата столица – Букурещ, се намира на 57-о място.

Европейските градове, които са най-малко замърсени, са Мадрид, Париж, Амстердам и Брюксел.

България и София са едни от най-замърсените в Европа. Не можем да скрием този факт, заяви пред bTV Валери Серафимов от „Мониторинг на въздуха“.

По думите му повече от 100 дни в годината дишаме въздух, който съдържа прахови частици над допустимата норма, а според ЕС тези дни не трябва да са повече от 35 годишно.

Във всички градове в България, където се измерва съдържанието на прахови частици, има проблем. Това са повече от 35 населени места – Перник, Пловдив и всички окръжни градове, посочи Серафимов.

От Столична община обясниха, че са наясно с проблема и работят по въпроса. Основният ни приоритет е обновяването на градския транспорт в столицата. Само за пример мога да дам, че от допълнителните метровлакове, дефакто ние спестяваме около 2,7 тона вредни емисии всяка година, коментира зам.-кметът Мария Бояджийска.

През април трябва да излезе и годишният доклад на Изпълнителната агенция по околната среда и водите, като по предварителни данни няма промяна в нивата на замърсеност на въздуха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews