"България има толкова много чудеса, че не й се налага да прилича на никоя друга страна'' каза министърът на културата Кръстю Кръстев на дискусия за ''Бранд България''

Националният борд по туризъм предлага да се създаде дирекция към МС, отговаряща специално за ''Бранд България''

OFFNews 31 януари 2024 в 12:36 952 0

На снимката: изп. дир. на НБТ Полина Карастоянова, министърът на туризма Зарица Динкова, гл. ред. на

Снимка Снимка: Христо Касабов/БТА

На снимката: изп. дир. на НБТ Полина Карастоянова, министърът на туризма Зарица Динкова, гл. ред. на "Стандарт" Славка Бозукова, министърът на културата Кръстю Кръстев, мажоритарният собственик на Пампорово АД Цветелина Бориславова, председателят на Комисията по туризъм Ертен Енисова

"България има толкова много чудеса, че не ѝ се налага да прилича на никоя друга страна." Това каза министърът на културата Кръстю Кръстев по време на дискусията „Бранд България 2024 - модерният разказ за културата и туризма. Имиджът на страната ни в националната и международна комуникация"

Той посочи, че диалогът за "Бранд България" предоставя уникална възможност да откриваме мечтите си, свързани с богатствата на нашата малка, но изключително интересна страна. "В този безценен диалог ние се доверяваме на локалните си инстинкти, както и на вдъхновението от добри световни примери в изграждането на идентичността на една държава," посочи Кръстев. Той допълни, че за тази цел се нуждаем от много и различни инструменти.

"Моя съкровена мечта е България да бъде символ, красива метафора, в която да се чувстваме по неповторим начин, територия с тайнствена и мистична история, с митове и легенди, чиито корени са дълбоко в миналото, което не се притеснява да се срещне с бъдещето," отбеляза министърът на културата.

Според него богатствата на древната и съвременна България са безкрайни. "Именно заради това вярвам, че моята мечта е все по-близка до реалността," каза Кръстю Кръстев.

Културният министър продължи, че страната ни е уникално място, където човек с лекота може да стигне до магичните Родопи, да се потопи в тракийските мистерии, да докосне небето над амфитеатъра в Пловдив, да се вслуша в разказите за Царевец, да се докосне до вълните на Черно море, да бъде заслепен от снеговете на безкрайните планински вериги, да вкуси сладостта и лечебната сила на минералните извори, да слуша музика, изпратена като дар и поздрав към обитателите на космоса и други.

Когато се работи за "Бранд България", не можем да не мислим в една посока, каза още Кръстю Кръстев.

Форумът е организиран от Националния борд по туризъм, общество "Културно наследство" - партньор на "Европа Ностра" за България, вестник "Стандарт" в партньорство с Министерството на туризма, Министерството на културата и Българската стопанска камара. В дискусията участваха министърът на туризма Зарица Динкова, представители на законодателната и местната власт, научните среди, неправителствения сектор, медиите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика