България гони още един руски дипломат и иска помощ от Москва за взривовете

OFFNews Последна промяна на 29 април 2021 в 14:31 2941 1

Министерството на външните работи обяви още един руски дипломат за персона нон грата и поиска правоохранителните органи на Руската федерация да окажат пълно съдействие на българските власти в разследването на взривовете в български оръжейни складове, унищожаването на веществени доказателства при пожар и отравянето на трима български граждани, за да може да бъдат разкрити извършителите и предадени на съд.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе задълбочен и сериозен разговор с посланика на Руската федерация в София. България желае да поддържа равнопоставени и взаимноизгодни отношения с Русия и в тази връзка настоява за активно и резултатно съдействие от руска страна за изясняване на обстоятелствата около инцидентите на наша територия, заявяват от МВнР.

Обърнато бе и внимание на някои публични коментари на официални руски представители, които българската страна смята за напълно неуместни.

"Ние сме партньори и съюзници в ЕС и НАТО, но това не означава, че имаме стопани, както заявихте наскоро пред медии. Българските служби работят единствено в интерес на националните ни интереси", каза Захариева пред руския посланик.

Българският първи дипломат заяви, че МВнР си запазва правото за още ответни действия и настоятелно поиска от посланика руските дипломати да прекратят извършването на действия, несъвместими с Виенската конвенция за дипломатическите отношения.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1806

1

Nick Ivanov

30.04 2021 в 05:44

Българското правителство преди всичко дължи обяснение на всички нас как контролира износа на оръжие за конфликтни зони, вкл. на забранено за производство и разпространение? Искаме пълен отчет имало ли е произведени противопехотни мини, изнесени ли са за Украйна, Ирак и Сирия? Искаме отчет за закупените от Саудитите и Катар количества старо съветско въоръжение и боеприпаси, проследяването на пътя му до ръцете на терористите в Сирия.