Бачковският манастир боядиса 2020 яйца. Литийно шествие на Великден ще има, но ще се спазва дистанция

OFFNews 16 април 2020 в 17:51 2282 0

Снимка Уикипедия

Безлюден, Бачковският манастир се подготвя за Великден, предаде БТА. Жените от кухнята на манастира днес, на Велики четвъртък, боядисаха в червено 2020 яйца, които ще бъдат раздадени на онези богомолци, които, по думите им, все пак намерят кураж да дойдат до манастира. Останалите яйца, които по традиция манастирът получава като дарение, ще бъдат раздадени на хора, които имат нужда от помощ.

Игуменът на Бачковската обител дядо Сионий призовава всички християни да си останат по домовете и да се помолят в домашните си църкви, защото, според него, всеки дом има икона и е храм. Той уточни, че са отказали резервациите на хората, които всяка година преспиват в манастира преди Възкресение Христово.

Изнасянето на чудотворната икона на Света Богородица от храмовата църква и занасянето ѝ до местността "Клувията", където е намерена, ще се състои. То се извършва на втория ден на Великден, само че тази година иконата ще бъде носена само от монаси, а малкото богомолци, които се очакват, ще вървят след нея на разстояние, определено от карантината за коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови