8-годишно момче от Несебър е световен шампион по ментална аритметика

OFFNews 02 юни 2024 в 11:19 3099 1

Снимка Getty Images

8-годишно момче от Несебър е световен шампион по ментална аритметика, съобщи БНТ. Керем Хазим решава 170 задачи за по-малко от 10 минути и за пореден път прослави България. Последният му успех е в Испания, откъдето се прибра отново със златен медал. Победител е и на едни от най-трудните първенства в Дубай и Азербайджан.

Керем умножава, дели, събира и изважда трицифрени числа за секунди наум, докато рецитира стихотворения. Той се състезава онлайн в Световната математическа лига и винаги получава максимален брой точки.

"На 5 години знаеше таблицата за умножение и деление, но вече на 6 без проблем умножаваше и делеше трицифрени числа. Вече естествено може да дели и четирицифрени на двуцифрено. Дори с елката не можем да настигнем неговата бързина, с която изчислява големите числа", каза Зехра Казим, майка на момчето.

На състезание по ментална аритметика в Барселона преди седмица Керем получава шампионската титла.

"На състезанието в Барселона бяхме много деца от 14 държави. Състезанието беше 10 минути и който реши най-много задачи, той става шампион. Когато кажат "старт" и всички започваме да решаваме много бързо. После най-хубавата част от състезанието е награждаването", разказва 8-годишното момче.

"Той се състезава в най-високото ниво-на професионалисти. Обикновено за 10 минути имат да решат 160 задачи. Той се справя идеално, даже му остава минута и половина време за проверка", обясни майката.

Подготвя се за състезания сам и решава задачи по 2 часа седмично. 

"Онзи ден, докато раздавах листите на класа с изходното ниво, той 3-4 минути след това беше свършил задачи, които са предвидени за един учебен час. След многото му успехи започнахме да се шегуваме, че той е мой колега", каза Мирослава Мирчева, класен ръководител на Керем.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    22553

    1

    dolivo

    02.06 2024 в 12:48

    евала

    дано му се вмени и ценностна система, че Луцифер и той е гений с интелект...