Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

667 кацнаха у нас от Великобритания след забраната за полети, остават под карантина

Осем от пристигналите отказаха изолация, връщат се обратно

OFFNews 21 декември 2020 в 07:39 7455 0

Три самолета от Великобритания кацнаха през нощта на летищата в София, Пловдив и Варна. Въпреки забраната за полети от Острова, която влезе в сила от полунощ, за тези полети беше направено изключение. 

Последният самолет от Лондон кацна на Летище София пет минути преди 3 часа през нощта, министрите на здравеопазването проф. Костадин Ангелов и на МВР Христо Терзийски бяха на аерогарата. 

Твърдо сме решени да опазим границите на България от новия щам на коронавируса и да запазим колкото се може повече хора здрави, докато дойде ваксината, за да могат съответно те да придобият необходимия имунитет и да се справят с вируса. Това, което знаем със сигурност за новия щам на вируса, са две неща - първо, че той се предава по-бързо, и второ - че се влияе от новата ваксина, която започваме да правим в България на 27 декември, заяви здравният министър, цитиран от БНТ. 

Той обясни и причината за направеното изключение за трите полета: Българските граждани вече бяха по летищата. Беше невъзможно да бъдат канселирани и трябваше да се приберат у нас. 

След издаването на заповедта за задължителна 10-дневна карантина на пристигащите от Великобритания у нас със самолети от Острова са пристигнали общо 667 пътници. 

Всички са карантинирани, с изключение на осем, които не желаят да бъдат поставени в изолация и в транзитни зони ще изчакат полети за обратно. Това са шестима граждани на Великобритания, една българска гражданка и един гражданин на Австралия, които ще изчакат съответни полети за връщане, уточни министър Терзийски. 

От полунощ са затворени и сухопътните граници за пристигащи от Великобритания. През тях ще бъдат допускани само български граждани, които са тръгнали от Острова, както и такива със статут на постоянно пребиваващи. Гранична полиция ще прави съответните проверки в информационните масиви и ще установява факти и обстоятелства относно движението на всеки един, който влиза в страната, увери Терзийски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!