60 320 четвъртокласници на национално външно оценяване два дни

OFFNews Последна промяна на 26 май 2021 в 14:10 553 0

Четвъртокласниците се явяват на национално външно оценяване в следващите два дни. Очаква се в изпитите по български език и литература утре и по математика в петък, 28 май, да се включат 60 320 деца. 

Препитването започва в 10 часа и продължава 60 минути. Учениците със специални образователни потребности ще работят 40 минути по-дълго. 

Изпитът по български език и литература включва диктовка с 40 до 60 думи, която се пуска на аудиозапис. Четвъртокласниците ще отговарят също на 10 текстови задачи с възможност да изберат между три отговора. Има и текст за четене с разбиране с текстови задачи със затворени въпроси и със свободен отговор. Изпитът съдържа още задача с творчески характер, свързана със създаване на текст.

Изпитът по математика включва 25 задачи, сред които такива с възможност за избор между три отговора, с кратък отговор и текстови задачи.

Учениците ще пишат с черен химикал върху отделна бланка, която след това ще се сканира и оценява електронно. За изпита по математика учениците могат да използват също молив, гума, линия, пергел и триъгълник. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови