5500 души са се преброили за два дни, затрудняват ги изборът на професия и квадратурата на стаите

OFFNews Последна промяна на 22 април 2020 в 15:14 1701 1

5519 души от 2357 домакинства са се преброили успешно за първите два дни от електронното пробно преброяване, съобщи Националният статистически институт.

Резултатите са към 6.00 часа днес и са от успешно попълнените анкетни карти, за които е генериран преброителен код.

Пробното преброяване започна в 0.00 часа на 20 април и ще продължи до 24.00 часа на 30 април.

Най-често хората посочват, че се затрудняват при избора от списъка с професии, както и на въпросите за квадратурите на стаите, кухнята в жилището и цялото жилище. При някои пощенски сървъри има случаи, когато имейли с потвърждения на регистрации за преброяването отиват в папка СПАМ.

Сред задаваните въпроси на операторите в информационния център за преброяването на телефон 02 9078 430 е защо в секцията за жилище липсва въпрос Ж2. Част от хората смятат, че липсата му е причина да не могат да продължат да попълват картата докрай. Този въпрос наистина не съществува, защото няма отношение към електронното преброяване – той е свързан със сгради за общо обитаване като домове за стари хора например. Липсата му обаче не е причина да не може да се продължи с попълването на анкетата. Ако човек не може да преминете раздел „Жилище“, най-вероятно има проблем с въпроси Ж5, Ж6, Ж7, Ж8 и Ж21, които са свързани с площта на жилището или негови части и с броя на помещенията. Логиката на въпросите е следната: общата площ на жилището трябва да е по-голяма от площта на стаите; общата площ на жилището трябва да е по-голяма или равна на площта на стаите и кухнята; броят на отопляемите стаи (Ж21) трябва да е по-малък или равен на броя на стаите плюс кухнята.

Участниците в електронното пробно преброяване са дали и препоръки, които екипът на НСИ внимателно ще анализира и ще използва за усъвършенстване на картата и информационната система за предстоящото Преброяване 2021, което ще се проведе през януари догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X