51.2% от работещите в образованието биха стачкували, ако ги задължат да се ваксинират

OFFNews 09 август 2021 в 11:31 4287 1

Снимка КТ "Подкрепа"

Д-р Юлиян Петров, председател на синдикат „Образование“ към КТ "Подкрепа"

41.1% от педагозите твърдят, че са ваксинирани, 51,2% - че ще стачкуват, ако ги задължат да се ваксинират. Данните са от национално проучване на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" сред 17 247 работещи в сферата на образованието (при над 87 хил. души педагогически персонал в детските градини и училищата по данни на НСИ за учебната 2020/2021 г.) 9,6% се колебаят какво да отговорят на въпроса. Не става ясно защо.

В съобщението си синдикатът не твърди, че проучването е представително.

Данните за дела на ваксинираните на МОН към юли са различни от синдикалните. Те сочат, че 3% и 4% от педагогическия персонал в детските градини и училищата е ваксиниран.

От "Образование" са пуснали анкетите, за да проверят какъв е ефектът от кампанията на МОН за популяризиране на ваксинацията срещу COVID-19. Един от основните стимули на МОН към учителите беше осигуряването на два допълнителни дни отпуск за тези, които решат да се ваксинират. Според синдикалното проучване обаче той не е особено силен. На въпрос "Бихте ли се ваксинирали срещу платен отпуск от 2 дена?" 95.1% са категорични, че не е биха го направили по тази причина. 93% не биха се ваксинирали и при 500 лева финансов бонус, за което също са били питани.

51.2% заявяват, че ще стачкуват, ако се въведе задължително ваксиниране за учители, 34% - че ще протестират. 91.5% са против задължително ваксиниране за цялото население, 93,7% - "против" въвеждане на такова за работещите в образованието.

Такива мерки вече се предприемат в други страни. Гърция например въвежда задължителна ваксинация за учители и държавни служители.

95% от анкетираните работещи в образованието заявяват, че евентуално задължително ваксиниране на лекари и учители е политическо решение, "кореспондиращо с безумие", пишат от синдикат "Образование".

Над 31% смятат, че държавата дължи безплатни ежемесечни тестове за антитела на учителите.

Противно на науката, 9.3% смятат, че само ваксините носят имунитет.

От синдиката имат своето обяснение за резервираността на педагозите към ваксините. Твърдят, че много учители страдат от "огромен брой професионални заболявания", напр. онкологични, сърдечно-съдови и др., и че по тази причина "много от личните лекари съветват да не се избързва с ваксините". Синдиката намира и допълнително обяснение за ниското ниво на ваксинация сред учителите, които са остро критикувани, че с това си поведение може да провалят присъственото провеждане на предстоящата учебна година. "Прекомерното говорене на темата ковид, брой заразени, странични ефекти от ваксини и политизирането на мерките доведе до огромно колебание на българските граждани към ваксинационния процес, поради което България е с много нисък процент ваксинирани", пишат от синдиката.

Оттам призовават да се преминава към дистанционно обучение при 30% болни ученици и учители.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

1

kokoten

09.08 2021 в 11:48

Не помня да съм виждал зелен кон....дано да не е представителна извадка,щото с такива учители ни образование,ни здраве ни нищо добро не ни чака
толкова време мина от лафа за зеления кон и така и не се намери един умен учител....
 
X

Да помогнем на украинските деца!