50 милиона за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите

OFFNews 23 септември 2020 в 12:20 2639 0

50 милиона лева ще бъдат осигурени за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите през 2021 г.

Това обяви премиерът Бойко Борисов на среща със Съвета на ректорите, заедно с министъра на образованието Красимир Вълчев и вицепремиера Томислав Дончев.

Според промени в Закона за висшето образование от февруари в университетите се въвежда минимална заплата за най-ниската академична длъжност - асистент. Останалите ще се определят по формула, включително и заплатите на ректорите.

Премиерът подчерта, че образованието е основен приоритет за правителството.

Ректорът на Софийския университет и председател на Съвета на ректорите проф. Анастас Герджиков определи увеличението на заплатите на преподавателите като решителна стъпка. „Това е най-голямото увеличение на бюджета за висше образование поне от 30 години и е най-голямото увеличение на заплатите във висшето образование поне от 30 години“, изтъкна проф. Герджиков. Той даде висока оценка на проведената в системата реформа, което обосновава необходимостта тя да бъде подкрепена финансово.

„Работим много добре с ректорите. Приехме закон, който доведе до една значителна реформа. Държавата и висшите училища са в пълен синхрон“, заяви министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Премиерът Борисов бе категоричен, че преподавателите в университетите са темелът, върху който стои висшето образование. „Докторските степени не се получават лесно. Това означава, че те са защитили дисертации, докторати, имат огромен принос“, подчерта министър-председателят Борисов важната роля на академичния състав в системата. Премиерът добави, че в момента се обсъжда използването на допълнителни средства от европейски програми в полза на сектора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!