5 от загиналите деца на ''Струма'' са от едно семейство

Северна Македония обяви тридневен траур в цялата страна

Ружа Райчева 23 ноември 2021 в 15:55 5681 0

Снимка Getty Images

Автобус изгоря на магистрала Струма край Боснек.

5 от загиналите деца в трагичния пътен инцидент на автомагистрала "Струма" са били от едно семейство. Основното училище "Исмаил Кемали" в Скопие, където са учили децата, е прекратило занятия, защото съучениците им били много разстроени, съобщи Ройтерс. 

"Ергин ми беше приятел, беше много добре момче. Много мил. Много съжалявам, че са загинали", сподели 11-годишната Блерим Буши пред агенцията.

Според информация на македонските медии и 11-членно семейство е сред загиналите. Това е семейство Яхи от Скопие-Север, които били заминали за екскурзия за Истанбул, предаде БНТ. 

Засега не става ясно дали става въпрос за членове на едно и също семейство като загиналите деца от "Исмаил Кемали". 

Начална учителка от македонското село Студеничани и дъщеря ѝ също са загубили живота си, както и още двама души от същото село, съобщава БНТ. 

Две от жертвите са идентифицирани: 27-годишният Газменд Укали и 23-годишната Албина Белули.

Газменд Укали е сътрудник на кмета на Кичево, бил е в Истанбул да празнува рождения си ден с приятелката си Албина, предаде македонският вестник "Слободен печат".

Aдминистрацията на македонското правителство oбяви три дни на траур в цяла Северна Македония. 

От 23 ноември до 25 ноември (вторник, сряда и четвъртък) са обявени за траурни дни, а през дните на траур знамето на Република Северна Македония, както и дипломатическите представителства на страната в чужбина, ще бъдат свалени наполовина. 

Всички публични прояви се отлагат, а медиите трябва да коригират съдържанието си спрямо обявения тридневен траур. 

Пред Пирогов все още пристигат близки и приятели на пътници от катастрофиралия автобус

Някои от тях споделиха, че са разбрали за инцидента от медии и спонтанно са тръгнали към България с надеждата да получат повече информация за близките си. Те настояват да получат информация от македонското посолство за действията, които ще бъдат предприети, предаде БНР. 

Шабан Рашитовски няма роднини сред пострадалите, но четирима от пътниците са негови съселяни. Веднага щом разбрал за трагедията, тръгнал към София, за да помогне:

"Аз съм от Скопие, от моето село има четирима в болницата тук и затова съм дошъл да помагам с каквото мога. Ако имат нужда, затова сме тук, ще им осигурим всичко. Двама мъже, едно момиче и една жена – две семейства са. Не съм говорил с тях. В шок са хората, въпросите са излишни. Отишли са на шопинг в Истанбул. Момичето на 16 г. се е обадило да каже, че е станала катастрофа."

Сред пристигналите в София е и Исмаил Селями, дошъл, за да разбере дали зет му и внучката му са живи, но за съжаление те не са оцелели в катастрофата. Сред жертвите са и други негови познати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови