30 хил. лева глоба грози Софийския университет заради казуса с фасадата му

OFFNews 27 април 2020 в 12:59 1859 0

До 30 000 лв. може да достигне глобата за Софийския университет за несъгласуване на документация около казуса с дупки по фасадата на Ректората, съобщи Александър Трайков от Инспектората по опазване на културното наследство към Министерството на културата пред БНТ тази сутрин.

През почивните дни Алма матер, културното министерство и администрацията на район "Средец" влязоха в задочен "сблъсък". Едната страна твърдеше, че се извършват несъгласувани действия по фасадата на Ректората (сградата е паметник на културата и това не може да се прави без съгласуване), като се пробиват дупки, за да се поставят климатици, а другата - че, напротив, са махнати стари климатици и че нови дупки не са пробивани.

Според Трайков "ясно личи по фасадата кои дупки са нови и кои стари, а по земята има и дребни парчета, които най-вероятно са от пробиването на стените".

Той допълни, че има предписание от Столична община за премахване на външните климатични тела. Има проект, който трябва да се съгласува с Министерството на културата, но за момента не е установено от 2010 г. да е внасяна такава документация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови