Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

23 000 онлайн магазина са декларирани в НАП от 2019 насам

НАП провежда информационна кампания, насочена към търговците и потребителите

OFFNews 16 ноември 2021 в 11:26 1236 0

Снимка Архив

Близо 23 000 онлайн магазина са декларирани в "Национална агенция за приходите" (НАП) от създаването на регистъра през 2019 година до момента. 

„Все повече онлайн търговци избират да излязат на светло. Това се дължи на комбинацията от насърчаване на доброволното спазване на данъчните правила и безкомпромисни контролни мерки от страна на НАП спрямо закононарушителите“, каза заместник изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Обявяването на е-магазините се извършва изцяло онлайн през Портала за електронни услуги на Агенцията, достъпни с квалифициран електронен подпис (КЕП).

За да извършат регистрацията, търговците трябва да посочат: - домейн и име на онлайн магазина; данни за връзка с лицето, което извършва продажби, данни за контакт на собственика на домейна; информация за това къде се хоства онлайн магазина; номенклатура на продаваните стоки и други изброени изчерпателно в Приложение №33 на Наредба Н-18.

Регистърът дава възможност и на потребителите да проверят дали онлайн магазинът и търговецът, от когото купуват стоки или услуги, са вписани в него.

Важно е потребителите онлайн да изискват документ за продажба от онлайн търговците. НАП провежда информационна кампания, насочена както към търговците онлайн, така и към потребителите.

Целта на инициативата е да разясни в кои случаи продажбите на стоки в интернет подлежат на облагане, да насърчи доброволното деклариране на приходи и пазаруването от надеждни търговци.

Чрез страниците на приходната агенция във Фейсбук - „Влез в час с данъците“ и „Вземи си касовата бележка“ ще бъдат разяснявани правата и задълженията на търгуващите в интернет и техните клиенти, както и възможностите им да подадат сигнал, ако попаднат на некоректен търговец.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews