21 са болните от морбили, 18 деца са се заразили в болницата в Разлог

OFFNews 15 февруари 2019 в 16:20 2426 0

21 са случаите на морбили у нас. 

18 от болните са деца, които са се заразили в болницата в Разлог. Дете с морбили, за което по-късно се е разбрало, че е заразено, е предало вируса на останалите. 

"Заболяването е толкова заразно, че заразяването става много бързо и лесно и няма нужда да си с някой в една стая часове. Достатъчно е да се разминете в коридора и пак може да стане заразяване. Така че вносни са засега“, обясни пред Дарик главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. 

За болните в Банско има данни, че вирусът вероятно е внесен от Македония. 

Сред новоинфектираните е и 27-годишен мъж, който е внесъл вируса от Италия.

„Въпросът беше дали ще намерят почва да се развиват у нас, или не. Ако нещата се ограничат до този взрив в Разлог, ние и през годината все още ще имаме внос и на други места и това, че ще изникват отделни случаи или малки епидемични взривове по градини, ясли, отделения, това не е толкова страшно. Въпросът е ще може ли да намери достатъчно неимунни хора, че да предизвика епидемия. Аз мисля, че условията са доста по-различни при нас. Обхватът ни последните години не е лош и чак до такива стойности, като украинските, румънските и сръбските, надали ще стигнем, но всичко зависи от това колко добре са си свършили работата и родителите, и личните лекари“, посочи Кунчев.

Пет от децата са прехвърлени в УМБАЛ "Св. Анна" в София. "Децата са леко, до средно увредени от болестта", заяви д-р Петър Петров - началник на "Инфекциозно отделение" в болницата.

Предстои им лечение с продължителност поне пет дни, преди да бъдат изписани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови