15 млн. за спортни площадки: 58 училища ще имат нови, 50 ще бъдат ремонтирани

OFFNews Последна промяна на 15 юни 2022 в 15:48 914 0

58 общински и държавни училища ще имат нови спортни площадки със специализирана настилка, а други 50 ще бъдат ремонтирани по национална програма на Министерството на образованието и науката. Тя беше приета днес от Министерския съвет.

За целта са предвидени 15 млн. лева от бюджета, от които 10 млн. за нови площадки и 5 млн. лева за ремонти.

Максималната сума за строителство на нова площадка със специализирана настилка е 170 000 лева, а за ремонт на съществуваща - 100 000 лева. Парите са разчетени за площадки с площ до 1000 м2. Ако проектът е по-скъп, трябва да се осигури съфинансиране.

За общините има ограничение за броя според броя жители. То варира от един проект (за населени места с до 50 хил. жители) до шест проекта (над 400 хил. жители). За държавни училища към МОН може да се подават до два проекта от област.

Сред допустимите дейности е и доставката и монтажа на оборудването за площадките.

Допускат се проекти и за училища със спортна площадка, но чието място искат да направят нова със специализирана спортна настилка.

По двата модула може да има и други дейности, свързани с ремонта или изграждането, например изграждане на ограда, осветление и др.

Дейностите ще се възлагат от бенефициентите по Закона за обществените поръчки и условията на програмата. Не се разрешават авансови плащания над 30% от общата стойност на договорите.

Срокът за финансиране е 1 декември 2022 г.

В момента немалка част от училищата в страната не могат да провеждат часовете по физическо възпитание в подходяща среда и се затрудняват при организиране на спортни дейности.

Училищата ще бъдат определени след кандидатстване с проекти от образователните институции и общините. Може да се включат държавни училища към МОН, Министерството на културата и Министерството на спорта.

Класирането ще е по критерия "Брой ученици в дневна форма на обучение".

Изпълнението на програмата ще се наблюдава и координира от Министерството на образованието и науката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови