ВЕЛИКИ ПОНЕДЕЛНИК. Св. мъченик Евпсихий († 362)

Вероника Шербанова 09 април 2012 в 00:32 838 0

Днес православната църква почита паметта на свети Евпсихий. С днешния ден - Велики понеделник, започва Страстната седмица. След като Исус пристигнал в Йерусалим, той отишъл в храма. Заварил го пълен с търговци. Разгневен, Христос разрушил тържището и ги изгонил.

Според Библията на Велики понеделник той разказал на последователите си притчата за безплодната смокиня.

Някой си имаше в лозето си насадена смокиня; и дойде да търси плод от нея, но не намери. И каза на лозаря: Ето, три години вече идвам да търся плод на тази смокиня, но не намирам. Отсечи я, защо да изтощава земята? А той му отговори: Господарю, остави я и това лято, докато разкопая около нея и насипя тор; и ако след това даде плод, добре, но ако не даде, ще я отсека.

                                                                                                                                                                                          (Лука 13:1-9)
С тази притча Исус казал на последователите си, че ако не вярват в Бог и не се изпълват с добродетели, ще заприличат на безплодната смокиня, за което ще бъдат съдени.   Св. мъченик Евпсихий   Евпсихий се родил в Кесария Кападокийска по времето на император Юлиан Отстъпник. Още от дете той бил възпитан в духа на християнската вяра. Когато посещавал града, царят винаги и извършвал тържествено жертвоприношение в капището на един от езическите идоли. На неговия пример подражавали всички езичници. Един ден Евпсихий забелязал много хора, които отивали за жертвоприношение. Взел със себе си няколко християни, заедно счупили идола и разрушили капището. Това стигнало до ушите на императора. Знаейки какво го очаква, Евпсихий раздал имота си на бедните и започнал да се подготвя. Юлиан решил да отмъсти не само на него, но и на всички християни в града. Жителите на Кесария обложил с големи данъци, лишил града от привилегиите, които имал като главен град на областта и поискал незабавно да бъде възобновено разрушеното капище. Евпсихий бил подложен на страшни мъчения и хвърлен в тъмница, но останал непоколебим във вярата си. Накрая по заповед на императора бил посечен с меч.   Източник: http://www.pravoslavieto.com
Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови