Защо е нужна оценка на имот?

OFFNews 06 септември 2021 в 14:05 1811 0

Оценката на имот е задължителнен аспект при покупко-продажба, който остойностява недвижимото имущество.

Всъщност експертната оценка, която трябва да се направи, е нужна не само при купуване или продаване, но и при всяко правно действие, свързано с недвижима собственост. Без оценката на имот сделката няма да бъде вписана в регистрите. Тя се прави от оценител с подходяща за това квалификация, посредством професионални начини на оценяване.

Защо е нужно да бъде направена такава оценка?

Една от причините е свързана с банките – когато е взет ипотечен кредит за закупуване на жилището. При кредит или рефинансиране на такъв, целта е банката да бъде обезпечена от по-ниска продажна цена.

Затова, когато се изготвя експертната оценка на имот, се посочва, че трябва да послужи като обезпечение и се уточнява пред коя точно банка.

Ако целта на оценката не е да послужи пред банка, а е свързана със съдебна делба или застраховане, тогава говорим за оценка, различна от пазарната. Преди да се направи оценката на имота, трябва да се уточни каква точно е идеята, тъй като една и съща оценка не може да се използва за различни цели.

Amrita.bg прави оценка на всички видове имущество и предлага широк спектър от услуги в областта на оценяването на имоти.

Данъци и такси

Друг важен момент при оценката на имот са данъците и таксите. Данъчната оценка е основа за размера на данъка, който ще плащате за жилището. Освен това, при задължения към хазната, които са свързани с въпросния имот, нямате право да се разпореждате с него, преди да ги погасите. Кредит за ипотекиране също ще ви бъде отказан. Така данъчната оценка се оказва доста ефективен метод за събиране на данъци.

Трябва да знаете, че експертната оценка на имот не се отнася до обзавеждането, затова и понякога има разминавания в представите за цената в различните страни по сделката. Пристройки, подобрения, остъкления се вземат предвид, само ако са предварително узаконени, в противен случай ще се превърнат в тежест, така че го имайте предвид.

Когато оценката на имота вече е направена, удостоверението се взима от данъчната служба към съответната община – в зависимост от това къде се намира имотът. Преди това всичко трябва да е платено и документацията да е изрядна. За да получите удостоверението, трябва да попълните молба, която си има образец и да носите оригинал на документа за собственост, който ще бъде проверен. Ако имотът е ваш по наследство е необходим и документ за наследници.

А знаете ли кои са най-важните фактори за образуването на оценката?

Основно те са три – местоположението, типа строителство и функционалността. Локацията има най-сериозна тежест, като се имат предвид транспортните връзки и социалната инфраструктура. Относно строителството – по-висока цена имат имотите ново строителство, тъй като се смята, че то е по-качествено и отговаря на съвременните критерии.

Функционалността е свързана с това доколко оптимално е разпределението на помещенията в дома.
Важна също е и добрата поддръжка и външния вид на мястото – ако е твърде запуснато, цената би била по-ниска и обратното – приветливата визия вдига цената.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки