Свети мъченици Аникита, Фотий и Александър

12 август 2012 в 00:01 1332 0

Православната църква почита днес паметта на мъчениците Аникита и Фокий, както и на Команския епископ Александър.

 

Свети мъченици Аникита и Фотий

 

Свети Аникита бил военен сановник по времето на император Диоклетиан. По времето на големите гонения срещу последователите на Исус той открито заявил, че е християнин.

Неговият пример последвал и племенникът му Фотий, който си позволил да изобличи самия император.

Двамата мъже били заловени и подложени на много мъчения. Накрая били осъдени на смърт и изгорени заедно с много други християни през 305 година.

 

Свещеномъченик Александър, Комански епископ

 

Свети Александър живеел в град Коман, близо до Неокесария. Той бил въглищар и живеел доброволно в бедност. След смъртта на епископа на Коман към Неокесария, където се намирал свети Григорий Чудотворец, тръгнали пратеници. Те помолили светия мъж да им постави нов епископ.

Свети Григорий се съгласил и не след дълго пристигнал в Коман. 

Когато на събора започнали да търсят мъж, достоен да заеме епископския престол, се появили разногласия: едни избирали лица от благороден произход, други - богати, трети - красноречиви, четвърти - почтени на вид и възраст. Започнали да водят своите избраници при Григорий. Той не бързал с посочването на този, който ще стане епископ на Коман, защото чакал знак от бога. 

Довели и Александър на събора и започнали да му се смеят, защото целият бил черен заради въглищния прах. Григорий го повикал в отделна стая и го разпитал кой е и откъде е.

След това накарал един от приближените си да отведе Александър, за да се измие и да облече чисти дрехи, а след това да го доведе на събора. 

Григорий започнал да му задава въпроси от Светото Писание. Всички били изумени от отговорите и промяната във външния вид на Александър и единодушно го избрали за епископ на Коман. 

По време на гоненията срещу християните при Диоклетиан започнало и преследване срещу Александър. Той отказал да се отрече от християнството. За наказание бил изгорен. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews