МОМН: Дипломата на Делян Добрев от САЩ е истинска

Александра Маркарян 26 март 2012 в 23:21 4806 1

Делян Добрев  Снимка: БГНЕС
Делян Добрев Снимка: БГНЕС
Дипломата на Делян Добрев от САЩ е истинска. Това става ясно от становище на Министерството на образованието, младежта и науката, изпратено до OFFNews.bg на 26 март в отговор на запитване за образованието на новия министър на икономиката, енергетиката и туризма. Въпросите ни бяха породени от публично изразени от медии съмнения за валидността на притежавания от Добрев документ, удостоверяващ придобитото от него висше образование по икономика в САЩ. На 23 март Добрев беше принуден да публикува дипломите си, след като беше кръстен нова "Калинка" във властта, подобно на бившата шефка на Държавен фонд "Земеделие" Калина Илиева, чиято диплома от Германия се оказа фалшива. Въпреки изпратените до медиите сканирани копия на дипломите, включително на тази от САЩ, някои съмнения останаха заради липсата на номер върху документа. В становището си българското образователно министерство е категорично, че дипломата е валидна:
"Господин Делян Александров Добрев е подал заявление за признаване на висше образование, придобито в чуждестранно висше училище в Министерството на образованието, младежта и науката (МОМН) с вх. Νο 94ДД-1751-529 на 14.11.2007 г. Със заявлението е поискано признаване на диплома за висше образование на образователно-квалификационна степен „Бакалавър” (Bachelor of Arts) по специалност Икономика, издадена от Уеслеански университет - Мидълтаун, Кънектикът, САЩ (Wesleyan University, Middletown, Connecticut, USA) на 26.05.2002 г. на името на Делян Александров Добрев. Към заявлението е представено и Удостоверение за записване (Verification of Enrollment) от администрацията на университета, потвърждаващо валидността на издадената диплома. Уеслеанският университет принадлежи към националната система за висше образование на САЩ и притежава валидна регионална акредитация."
Придобитата бакалавърска степен в специалността "Икономика" от Делян Добрев е призната с удостоверение No 30-48 от 24 януари 2008 година, се казва още в съобщението от МОМН, чийто пресцентър изпраща и документа за справка.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!