4 града на протест в защита на горите

Последна промяна на 14 март 2012 в 20:03 2732 3

Снимки: Сергей Антонов
Снимки: Сергей Антонов
Жители на четири града излязоха на протест срещу прокарваните промени в Закона за горите. Само в София на шествието,тръгнало малко след 19 часа от НДК, имаше приблизително 1000 човека, видя репортер на OFFNews.bg. Другите три града, в които имаше протести тази вечер, са Пловдив, Варна и Казанлък. В София маршрутът беше НДК през бул. "Витоша" до площад "Възраждане", където е администрацията на природен парк Витоша. В Пловдив сборният пункт беше площад "Стефан Стамболов" по посока улица "Райко Даскалов" и Централни Хали. Във Варна протестиращите се събират на Козирката, а в Казанлък - пред сградата на общината. Организаторите - коалиция "За да остане природа в България", искат спиране на поправките в закона, които трябва да бъдат гласувани на второ четене от парламента. Ако се приемат, ще може бързо и евтино да се секат държавни и частни гори, за да се правят писти и просеки за лифтове; ще се позволят на практика голи сечи, които иначе са забранени от закона и предполагат свлачища и наводнения; най-уязвима ще бъде гората в защитените територии на България, които заемат само 5% от страната; ще има поредно доказателство, че държавата не обслужва обществения интерес, а частни икономически интереси, са част от аргументите им. "Поправките очевидно са диктувани от офшорната компания „Витоша ски”, чийто директор е и член на управителния съвет на „Юлен” АД - фирмата концесионер на ски зона Банско. Държавата финансира с 3,6 млн. лв. само тази година ски състезания в доказано незаконния курорт Банско, където самото Министерство на околната среда и водите обяви, че се използва с 65 % по-голяма площ от разрешеното по концесия", пише в съобщение до медиите. Коалицията пише още: "Държавата смята да изреже 12% от територията на световното природно наследство на ЮНЕСКО в сърцето на Национален парк Пирин само и само да разреши разширяването на ски зона Банско и строителството на нови ски зони над Добринище и в м. Кулиното над Разлог". Протестиращите са възмутени и от отстраняването на "неудобните служители, които спазват закона" и дават за пример досегашните директори на природните паркове Витоша и Сините камъни Тома Белев и Иван Иванов.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.06 2012 в 03:11

Това последното ми зву4и,като:-"Не е важно,кой гласува-а кой брои гласовете"...

16.06 2012 в 03:07

Хората,много добре са го написали-"ДНЕС ПЛАНИНАТА-УТРЕ ТИ...."Ако ние не защитим ПРИРОДАТА-утре и ТЯ,няма да се смили над нас! Крайно време е българина да се обедини и да защитава,това което са ни оставили предците ни-БЪЛГАРИЯ с дивната и природа! Какво стана с шистовия газ?Какво става с "Беляне"?Какво ще стане и сега?-Ами много просто-пак ще си намерят "врати4ки",след като поутихне положението.Съсипва се природата ни а заедно с нея съсипват и нас!

14.03 2012 в 22:40

Бях на протеста, мога да кажа няколко основни неща:

1. Почти всички хора бяха млади на възраст между 20 и 30 години
2. Хората не бяха безмозъчни лумпени, а напротив - доста добре осведомени за различните казуси, по които изказват мнението си
3. Протестът мина много мирно и безпроблемно - не видях нито едно изтъпление

А колко са били хората - пак става медийна помия. Според вести.бг 3000, тук 1000. Но всъщност е все едно.

Всъщност не е важно колко хора протестират, а кои хора протестират. Защото ако например трябва да се внедрява нова ядрена технология и само един единствен реномиран учен се изкаже против - това ще е достатъчно, не са нужни хиляди по площадите.