До месец съдът решава за назначаването на Владимира Янева

Юлиан Христов 27 декември 2011 в 14:06 2624 0

Владимира Янева
Владимира Янева

В срок от един месец петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) ще се произнесе по казуса с отмененото назначаване на Владимира Янева като председател на Софийския градски съд (СГС). На трети ноември тричленен състав на ВАС отмени решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), с което Янева е назначена на поста. Мотивите за решението на съда бяха свързани с това, че гласуването на кандидатурата на Янева е трябвало да бъде явно, а не тайно.

Днес прокуратурата посочи, че заради непълнота в Закона за съдебната власт (ЗСВ) текстовете за подобна процедура трябва да бъдат обвързани с Конституцията, където пък е отбелязано, че изборът е таен.

Според адвоката на Величка Цанова, по чиято жалба бе образувано делото, заяви че в ЗСВ за първи път се определя редът, по който трябва да се извърши гласуването, а преди изменението му такъв ред е нямало. Тя отбеляза, че не става ясно защо е предпочетена кандидатурата на Янева пред тази на Цанова, той като липсват мотиви и ВСС не спазил процедурата, която е приел. „Считам, че ако тук бъде отменено решението на първоинстанционния съд и не се обсъдят доводите срещу избора по същество, то съдът в Страсбург със сигурност ще постанови осъдително решение срещу България“, каза пред магистратите адвокат Лулчева.

Около назначаването на Владимира Янева за председател на СГС съдебната система беше белязана с поредица от трусове. Близката до вътрешния министър Цветан Цветанов съдия беше избрана от членовете а ВСС след балотаж. До резултата се стигна след като четирима от членовете на ВСС в рамките на минути промениха мнението си и подкрепиха Янева. Това тяхно решение фокусира вниманието на колегите им, които поискаха обяснение за рязката промяна в него.

Няколко дни след избора на Янева стана ясно, че тя, като пълномощник на фирмата на баща си, е сключила договори за покупка на два имота от дружеството "Софийски имоти". В същото време Янева е прекратила делото срещу бившия директор на дружеството Тошко Добрев с доводите, че липсват достатъчно доказателства.

Назначаването на Янева доведе и до оставки. Първата беше на варненската съдийка Душана Здравкова. Величка Цанова, която също участва в надпреварата, подаде оставка като заместник-председател на СГС. Оставки подадоха и двама членове на ВСС от съдийската квота - Капка Костова и Галина Захарова. Тогава съдиите от София блокираха избора на нови членове на съвета.

Преди решението на тричленен състав на ВАС да бъде публично оповестено, то изтече в медиите. Становището беше подписано от двама от тримата членове на състава, който е гледал жалбата. Съдия Иван Раденков отказа да подпише решението и си направи отвод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови