Заради медийни интервюта: ВМРО сезира ВАС за Мария Касимова

От Инициативния комитет, издигнал двойката Панов-Моасе, твърдят, че обвиненията са неоснователни

OFFNews 13 октомври 2021 в 19:22 5841 2

ВМРО сезира ВАС за нарушение на Конституцията от кандидата за вицепрезидент на Лозан Панов - Мария Касимова-Моасе, съобщиха от пресцентъра на ВМРО.

Според тях Касимова е нарушила едно от конституционните изисквания за регистрация като вицепрезидент - това да е живяла в България през последните 5 години.

ВМРО обаче обосновават тази си теза с интервюта на Касимова,  в която тя е казвала, че не живее в страната.

По-късно адв. Емил Георгиев от инициативата "Правосъдие за всеки", говорител на щаба на кандидатите за президент и вицепрезидент Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе, коментира пред БТА, че тази жалба е неоснователна. 

По думите му жалбата на ВМРО цели "да пренесе политиката на територията на съда, очевидно - заради слаба политическа позиция в тези президентски избори".

Адв. Георгиев допълни, че намира жалбата за "напълно недоказана". Той я определи и като "по-скоро недопустима, тъй като не засяга правата на ВМРО в тази политическа надпревара".

Той беше категоричен, че Касимова  е подписала декларация, според която отговаря на условията за уседналост. Преди тя да подпише декларацията, е направила проверка на своите пребивавания в България и извън нея, и нейната проверка сочи, че тя преимуществено е пребивавала в страната.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови