Кой е Огнян Герджиков

OFFNews 25 януари 2017 в 10:05 13181 2

Проф. Огнян Герджиков

Професор Огнян Герджиков е юрист, университетски преподавател и политик. Председател на 39-тото Народно събрание. Два пъти депутат от НДСВ.

На 24 януари 2017 г. президентът Румен Радев подписа указ за назначаването му за служебен премиер.

Огнян Герджиков е роден на 19 март 1946 г. в София. Второ поколение юрист - баща му също е завършил право. 

Герджиков получава дипломата си в Юридическия факултет на СУ, а по-късно специализира във Виена и в Германия, в института "Макс Планк". Бил е заместник-ректор на Софийския университет, преподавател е по търговско право. Автор е на множество учебници, монографии, студии и статии в областта на гражданското, търговското и дружественото право. Изнасял е лекции в университети в Краков, Женева, Саарбрюкен, в Института "Макс Планк", в Хамбург и др.

Влиза в политиката през 2001 г. с идването на Симеон Сакскобургготски на власт, когато е избран за депутат. Заради солидната си юридическа подготовка става председател на 39-ия парламент. Към края на мандата си е предсрочно отстранен от поста с гласовете на опозицията след скандал за възпрепятстване на задаването на въпрос към Лидия Шулева (тогава икономически министър) за потенциалната сделка с "Булгартабак". Въпреки че депутатите го свалиха със 119 на 114 гласа и един въздържал се (самият Герджиков), залата го изпрати на крака и с аплодисменти.

В следващото 40-то Народно събрание отново е депутат и председател на Председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията.

През 2006 г. е удостоен с орден „Стара планина“ за заслугите към Република България и по повод 60-тата му годишнина.

Женен, дядо на двама внуци. Обича да казва, че произхожда от семейство на столетници. Обича спорта - футбол, тенис, тенис на маса и др.

През 2015 г. издава автобиографичната си книга "Аз не бях политик". Очевидно материал за втори том тепърва ще се събира...

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

2

косата

25.01 2017 в 10:59

Огнян Герджиков е третият човек, за който се говори в документите на Янков като основен доносник по делото му. Босия припомни, че Герджиков е трябвало отдавна да бъде разследван за аферата с Агробизнесбанк, но благодарение на приятелството си с Филчев.