Учени откриха нов вид, подобен на човешкия

OFFNews Последна промяна на 10 септември 2015 в 12:25 7999 15

Учени откриха нов вид, подобен на човешкия, в гробна камера в пещера в Южна Африка, съобщи Би Би Си.

Намирането на 15-те скелета е най-голямото подобно откритие в Африка досега.

Изследователите твърдят, че то ще промени разбирането за предците на човека.

Изследването им, публикувано в сп. Elife и представено на пресконференция в Йоханесбург днес, показва също, че тези същества са извършвали ритуали. Били са високи около 1.50 м и са тежали около 45 кг.

Учените все още не са в състояние да кажат със сигурност точно кога са живели те. Проф. Лий Бергер, ръководител на тима, вярва, че може да са живели в Африка до преди 3 млн. години.

Подробности четете в сайта ни nauka.offnews.bg

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.09 2015 в 22:22

Bodrum, не виждам и в пасажите словоблудство, изписани от теб някакъв аргумент...какъвто и да е. В статията НЕ се казва, че предците на хората, са по-близки до хората, отколкото до маймуните, да не говорим, че само по себе си това твърдение е пълна безсмислица. Защо? Ако наистина се беше поне позачел малко, щеше да знаеш какво означават надставките "питек" и "антроп". Защо австралопитекът е по-близък до маймуната, а неоантропът е по-близък до човека.
Друго - репродуктивната изолация, която НЕ Е основен фактор в дивергентната еволюция е резултат основно на географски и метрологични фактори - климатични промени, катаклизми и др. Това какво общо има конкретно с еволюцията на човека, освен миграционните потоци преди 80-60 хил. г. през Гибралтар (тогава изцяло суша) и Мала Азия?
Забележката за университета ще я пропусна с усмивка и без коментар. Ще ми се някои хора ако и само да са чували за университет, поне да четат нещо различно от библията и руската уикипедия...

12.09 2015 в 10:28

Това е циганин от Гърмен бре !

11.09 2015 в 17:29

Bodrum, има много ентусиaзъм в коментарите ти, което е нещо позитивно, но за жалост прочетените няколко статии от уикипедия не са достатъчни. Изводите, които правиш също са много повърхностни и базирани на 2 изречения, които звyчат като извадени от книжка с картинки.

Някога в моят учебник по биология пишеше, че австралопитека е живял преди 6 млн години. Днес към рода Australopithecus са причислени много видове, останките от които са датирани на възраст между 4,5 и 2 млн години. Australopithecus afarensis примерно е видът, към който принадлежи небезизвестната Люси. Останките от различни индивиди от този вид са датирани между 3,9 и 2,9 млн години. Скелетът на Люси е на 3,2 млн. години.

Скелетите, които описва статията са класифицирани към родът Homo, и името дадено на този вид е Homo nalendi, по името на пещерата, в която са открити. Доколкото разбирам това име (съответно тази класификация) все още не е окончателно, тъй като все още няма консенсус сред антрополозите. Интересното в тази находка, ако приемем че се касае за вид от рода Homo, е неговото датиране. Точен анализ на останките все още липсва, чакаме го с нетърпение, но геолозите са на мнение, че пещерата, в която останките са открити не е по-стара от 3 млн години. Предполага се, че склелетите ще се окажат на около 2,5 млн. години.

До сега най-рано датираният представител на рода Хомо е Хомо хабилис- 2,5 млн. години. Ако новият вид наистина бъде приет като нов и се окаже по стар от 3 млн. години това ще внесе определени корекции в представите ни кога точно са се появили първите представители на нашия род. Големи сътресения в досегашните ни разбирания и класификации няма да има. За директен предшественик на съвременния човек се приема Homo heidelbergensis живял преди 0,6 - 0,2 млн. години.

Едно нещо, което мисля, че не ти е ясно е следното: еволюцията не е една стълба, където едно стъпало свършва и следващото започва с целта накрая да се получи човека. Еволюцията по-скорто е едно дърво, което непрекъснато се разклонява. Някои клонки не дават начало на други, такива, които са дали начало могат да продължат да съществуват дълго, заедно с новите и тн.

Ето защо най-смешното нещо, което можеш да питаш е 'Защо ако човека произлиза от маймуната още има маймуни?' Това същото все едно да питаш 'Защо ако американците са произлезли от британците още има британци?'

Разбира се, човека не произxожда от съвременните маймуни, но ако днес ни покажат живо това животно, живяло преди 10-тина млн. години, което е предшественик на човека и съвременните маймуни най-вероятно бихме го нарекли маймуна.

10.09 2015 в 23:06

Еволюция, разбира се, има. Например повечето хора не са индоктринирани религиозни идиоти, а нормално разсъждаващи индивиди. И това само да по-малко от 250 години!

10.09 2015 в 22:57

Ей ма някой като ви каже, че сме произлезли от маймуните веднага в кухия ви акъл некви шимпанзета и горили. Не сме произлезли баш от маймуните, а от общ прародител с тях. Туйто.

10.09 2015 в 21:12

Това си е просто маймуна както и всички други такива скелети..както се оказа и Люси и дргу глупости уж "открития" никаква еволюция не е имало разбира се...това е само в главите на болни мозъци..

10.09 2015 в 19:41

Ето тука и един цитат от руската Уикипедия:

"Дальнейшая эволюция приводит к появлению австралопитеков, от которых, по всей видимости, 2 млн лет назад происходят первые Homo[231">. Около 200 тыс. лет назад появляются анатомически современные люди (англ.)русск.[232">. По современным оценкам, около 190 тыс. лет назад жил последний общий предок ныне живущих людей по материнской линии — митохондриальная Ева".

Да, ама новооткритите скелети са на 3 милиона години и са с 1 милион години по-стари, както и много по-човекоподобни от този на австралопитека, от когото "по всей видимости" (разбирай, че не е напълно доказано) ужким произлизал човека. Можеш ли да разсъждаваш с главата си??? Имаш 2 факта:

ФАКТ 1. Съвременната теория на еволюцията твърди, че човекът е произлязъл от австралопитека преди 2 милиона години, и че анатомически "съвременния" човек е едва на някакви си 200 хил. години.

ФАКТ 2. Новооткритите скелети са на 3 милиона години, т.е. много по-стари, определено НЕ СА на австралопитек и приличат много повече на съвременния човек от тези на австралопитека, защото и формата им е друга, и са значително по-малки по размери от тези на австралопитека.

Да имаш да кажеш нещо?

ИЗВОД? В този си вид просто ТЕОРИЯТА Е НЕВЯРНА, защото фактите не пасват! Единственият извод, който здравомислещ човек може да направи, е че човекът не е произлязъл от австралопитека, а явно от нещо друго, което е доста по-древно от него и с което има доста повече общи черти - един милион години не е малка разлика!

И моля не набърквайте религията в един строго научен спор. Има факти и интерпретация на фактите. Човек може да бъде религиозен и да вярва в еволюцията (има даже такива православни епископи), както да бъде религиозен и да не вярва в еволюцията, както също така и да бъде атеист но и неподдръжник на еволюцията. Двете неща нямат връзка и не си служете с религията или атеизма като оправдание за невежество. Нито едното, нито другото ви оправдават.

10.09 2015 в 19:25

Tang, в коментара ти освен ругателства няма нищо друго и напълно липсва всякакъв аргумент. Още древните са казали, че ругателството е аргументът на този, който е вече загубил спора, така че сам си се поставил в тази категория и без чужда помощ. Също така при тебе липсва всякаква научна обосновка. С какво точно не си съгласен и на базата на какви факти? Грам аргумент няма в простотиите които си написал.

И недей много-много да ми обясняваш каква е науката. Бас държа че не си стъпвал в университет, а и да си стъпвал, едва ли си изучавал нещо друго освен марксистко-ленинска "етика" и диалектически материализъм - все "науки" като история на БКП, дето много добре ги знаехте едно време.

А фактите от статията са си факти. В нея ясно се казва, че предците на хората са били по-близки до настоящия човек отколкото до маймуната. Да имаш някакво обяснение? Пак повтарям, човекът не е галапагоска чинка че да кажеш че всичко при него е ясно. Ако човек произлиза от маймуната, в резултат на какво настъпва репродуктивната изолация на отделни маймунски видове, която да предизвика дивергентна еволюция, като си толкоз ербап?
Хубаво е човек да има поне някакви отговори, преди да почне да псува другите. Но за това се иска акъл и липса на простотия, и двете ти липсват и то много.

10.09 2015 в 19:12

Bodrum, тенденциозен коментар, без капка логика и поне малко наука в него. Изсмукан от креационистки пръсти. И не означаващ нищо, разбира се, освен мнението на поредният религиозен идиот.

10.09 2015 в 17:48

Откритието на тези скелети на човекоподобни представлява всъщност поредният пирон в ковчега на теорията, че човекът бил произлязъл от маймуна.

Дарвиновата теория, конкретно що се касае до човека, още от време оно има огромен проблем с тъй наречените "липсващи звена" от човешкото развитие. Не знам някой да се съмнява в еволюцията на галапагоските чинки, например, или еволюцията на други репродуктивно изолирани видове, между които може да се проследи ясна връзка.

Това ново откритие обаче хвърля сянка върху съмнителната и недоказана теза, че човекът бил произлязъл от маймуната. От това че видовете могат да еволюират, изобщо не следва че точно маймуната е прародител на човека - което е и основната грешка на Дарвин и всички като него. Защото дарвинистите никога до днес не доказаха убедително, защо ако е така, маймуните не продължават да еволюират ако не в хора, то поне в други човекободобни видове с по-висока интелигентност от тази на маймуната. Човекободобни маймуни бол, имало е и ще има, обаче нещо не щат да еволюират в човеци, пущините им, не щат и това е, не се считат нито с Дарвин, нито с никой друг който отчаяно се нуждае от научни публикации и се опитва да натика природното многообразие в някаква тясна логическа схема...

А сега, както става ясно от статията, прародителите на човека са били значително по-подобни на сегашния човек, отколкото на маймуна. Което за пореден път доказва, че не можеш от един-единствен пример да правиш общовалидна теория. Един ден, убеден съм, фалшивостта на маймунския произход на човека ще бъде доказана неопровержимо, но дотогава лековерни бол!