Полярниците ни снимат с дрон ледниците на Ливингстън, монтират и мареографска станция в океана

OFFNews Последна промяна на 28 декември 2017 в 09:19 2786 0

След няколкодневна снежна буря днес продължи изпълнението на проектите Националната програма за полярни изследвания, съобщи проф. Христо Пимпирев от базата ни на остров Ливингстън.

За пръв път, не само в Антарктида, но и извън България, беше монтирана мареографска станция за целогодишен запис на колебанията на морското ниво, което е количествен показател за климатичните промени. Получените резултати за глобалното затопляне ще бъдат интерпретирани от доц. Борислав Александров. Поставянето на станцията на 3.5 м под повърхността на Южния океан, при силен ледоход, изискваше голям професионализъм от логистичния екип и водачите на лодки Зодиак, коментират от базата ни.

Започна предаването на данни в реално време от сеизмичната станция, изградена близо до ледник Перуника. Това ще позволи на гл. ас. Гергана Георгиева и физика Васил Гурев да проследят динамиката в движението на топящите се ледници в условията на променящия се климат.

Заснемането на ледената повърхност с дрон от физика Олег Василев ще представи фотограметричен модел на ледниците на остров Ливингстън за следене на тяхното движение и определянето на степента на затопляне на климата в западна Антарктида.

Гл. ас. Милка Елшишка откри много нови представители нематоди в замръзналата почва (пермафрост). Тяхното изучаване ще позволи да се определи адаптацията на тези безгръбначни към климатичните промени.

Проф. Николай Цанков изследва промените, които настъпват в кожата в суровия антарктически климат и тяхната профилактика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови