Quantcast

Огромни количества метан в Арктика ускоряват глобалното затопляне

ОFFNews Последна промяна на 30 декември 2014 в 08:38 7729 5

Полуостров Ямал стана световно известен след като тази година бяха публикувани снимки на огромните дупки, образувани в резултат на разрушаването на вечно замръзналата почва.

Това стана повод да се заговори за последиците от изпускането на метан, който е в изобилие в замръзналата почва на Арктика. Учените напомнят в наскоро публикувана статия в сп. Geophysical Research , че положението е тревожно не само в дълбоко замръзналата суша, но и в океанския шелф.

"Ако температурата на океаните се увеличи с два градуса, което може да се случи, според някои данни, тя ще ускори размразяването до крайност. Затоплянето на климата може да доведе до експлозивно освобождаване на газ в плитките зони." - казва Алексей Портнов, специалист от Центъра за арктически газови хидрати (съединенията на природния газ с лед - бел.ред.), климат и околна среда (Centre for Arctic Gas Hydrate, Climate and Environment, CAGE) към Арктическия университет на Норвегия.

Вечната замръзналост задържа и стабилизира свободния метан в утаечните скали, но учените климатолози се опасяват, че глобалното затопляне може да направи газовите хидрати нестабилни, което ще доведе до освобождаване на милиарди тонове метан в атмосферата, а парниковият ефект от този газ е 21 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид.

Филм за изследването на кратерите на полуостров Ямал:

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.12 2014 в 18:32

Ив, бъркаш се. Метанът не е пръдня.

30.12 2014 в 16:16

Знаете за увеличаване на обема на водата при затоплянето и.Представете си глобалното затопляне какво би сторило ?
Загуба на доста голяма част от сушата да не говорим и за изпаренията във вид на дъжд.

30.12 2014 в 14:39

Комерсиализирането на второстепенният антропогенен фактор в климатичните промени е едно от най-големите престъпления в съвременноста ...

30.12 2014 в 13:12

Метанът в Далечния Изток не идва нито от животновъдство , Ив, нито от замърсяване. Той си е там, в свързано състояние с леда, т.н. горящ лед, който има планове да бъде използван като суровина. Дори и от Черно море.

30.12 2014 в 13:05

А ако беше казано и от къде идва толкова метан щеше да е най-добре... ще помогна.... животновъдството и масовото потребление на месни и млечни храни. Животновъдството е на второ място по замърсяване на климата след въглеродния диоксид. Лакомията ще ни изяде нас един ден. Винаги да има повече, повече и повече!