Огромни количества метан в Арктика ускоряват глобалното затопляне

ОFFNews 30 декември 2014 в 08:38 8648 5

Полуостров Ямал стана световно известен след като тази година бяха публикувани снимки на огромните дупки, образувани в резултат на разрушаването на вечно замръзналата почва.

Това стана повод да се заговори за последиците от изпускането на метан, който е в изобилие в замръзналата почва на Арктика. Учените напомнят в наскоро публикувана статия в сп. Geophysical Research , че положението е тревожно не само в дълбоко замръзналата суша, но и в океанския шелф.

"Ако температурата на океаните се увеличи с два градуса, което може да се случи, според някои данни, тя ще ускори размразяването до крайност. Затоплянето на климата може да доведе до експлозивно освобождаване на газ в плитките зони." - казва Алексей Портнов, специалист от Центъра за арктически газови хидрати (съединенията на природния газ с лед - бел.ред.), климат и околна среда (Centre for Arctic Gas Hydrate, Climate and Environment, CAGE) към Арктическия университет на Норвегия.

Вечната замръзналост задържа и стабилизира свободния метан в утаечните скали, но учените климатолози се опасяват, че глобалното затопляне може да направи газовите хидрати нестабилни, което ще доведе до освобождаване на милиарди тонове метан в атмосферата, а парниковият ефект от този газ е 21 пъти по-голям от този на въглеродния диоксид.

Филм за изследването на кратерите на полуостров Ямал:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови