На границата на изтощението: взета е проба от кометата 67P и модулът Philae е преместен

Offnews 15 ноември 2014 в 01:25 6734 0

Снимка ESA/Rosetta/Philae

Както съобщихме по-рано, модулът Philae след серия отскоци на миниатюрната комета е попаднал на място, което не е добре осветено. Това ще бъде пречка за захранването му с енергия и "животът" на модула може да се окаже много по-кратък от очакваното.

Той се намира в сянката на малка скала, която закрива светлината към модула и слънчевите му панели не могат да заредят резервния акумулатор, тъй като Слънцето грее върху тях не повече от час и половина на ден. Учените са изчислили, че енергията на основната батерия ще стигне само за 2-3 дни, а след това Philae ще остане без захранване. 

Опитвайки се да извлекат максимума от последните часове работа на основната батерия на модула, учените са активирали всички изследователски инструменти на Philae. Перфораторът с набор датчици за изследване на температурата, плътността и механичните свойства е започнал пробиване на повърхността на кометата, а спектрометърът за анализ на почвата е изпратил първите си данни.

Поредният сеанс за връзка с Philae бе през нощта на 15 ноември, като по това време ще бъдат известни резултатите от работата на перфоратора.

Заедно с това екипът все още се надява придвижи модула с помощта на двигателя за кацане така, че по-голямата част от слънчевите батерии да бъдат осветени от Слънцето.

Малко след полунощ на 15 ноември, бе съобщено по туитър, че е извършено повдигане и завъртане, продължило около 10 минути.

Поради усилената работа, батерията е на границата на изтощението си, но работата на апаратурата за изотопни измервания Ptolemy е приключила успешно.  Целият остатък енергия е изразходен за комуникация между Philae и "Розета".

Припомняме ви, че спускаемият апарат Philae изпратен от космическия кораб "Розета", кацна на 12 ноември на повърхността на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови