Модулът Philae се приземи на кометата 67P не веднъж или два пъти, а три пъти

Затруднения около мисията 'Розета'

OFFNews 14 ноември 2014 в 13:07 4239 0

Снимка Karl Tate, Infographics Artist

Модулът Philae се приземи на кометата 67P / Чурюмов-Герасименко не веднъж или два пъти, а вече три пъти, защото закотвящата система не успя да сработи. Но въпреки това, апаратът е здрав и изпрати зашеметяващи снимки на новия си дом.

Екипът на Европейската космическа агенция (ESA) все още не е съвсем сигурен къде в крайна сметка е кацнал спускаемият апарат Philae, изпратен от сондата "Розета",  след като отскочи от повърхността на кометата 67P / CG два пъти, преди накрая да се закрепи.

"Модулът беше почти загубен в космоса. Той отскочи от повърхността на 67P с 1.37км/ч и продължи с около 1 км/ч, Philae се е откъснала от миниатюрната комета почти напълно" - каза Питър Шул, учен от университета Браун в Роуд Айлънд, работил досега по три различни мисии на НАСА до комети и астероиди.

"Вторият скок продължил само на 7 минути, със скорост вече 0.11 км/ч, каза Стефан Уламек (Stephan Ulamec) мениджър в DLR Германски аерокосмически център.

В момента служителите на ESA смятат, че Philae е в потенциално опасно положение далече от предвиденото място за кацане. Последните снимки на Philae от повърхността на кометата, публикувани вчера (13.11) от Европейската космическа агенция, показват модула засенчен от нещо, приличащо на скала.

"Ние се приземихме ... Моля, не поставяйте акцент върху трудностите на системата. Страхотно е, че стигнахме до тук" - каза по време на пресконференция на ESA (13 Ноември) Jean-Pierre Bibring, учен от мисията "Розета" (Rosetta Comet Landing: Complete Coverag)

Един от трите крака за кацане на Philae е вероятно на разстояние от повърхността на кометата, а операторите на мисията все още се опитват да разберат как точно системата за кацане е разположена на повърхността на кометата. Служители на ЕКА все още не са сигурни дали сондиращия  инструмент, предназначен за изследване на състава на повърхността на кометата ще сработи правилно в текущата си позиция.

"Ние се колебаем какво да правим следващия час или ден,  да активираме пробно сондиране, без да сме  стабилизирали и без да знаем как сме позиционирани на повърхността, е опасно," каза по време на пресконференцията Стефан Уламек, "Може просто да преобърнем нашия модул."

Учените също така смятат, че системата за кацане не получава достатъчно слънчева светлина на текущата си сенчеста позиция, което може да намали времето за активна дейност на системата. Вместо от 6 до 7 часа на слънчева светлина, както се очакваше на първоначалното място за кацане, Philae сега получава само около 1,5 часа слънчева светлина за своите слънчеви панели на новото място, казаха служители на ESA.

На схемата се вижда къде беше първото "кацане" и къде евентуално сега се намира модула.

Но хората, контролиращи и управляващи мисията "Розета", все още не губят надежда. В момента обсъждат дали да не предприемат рискована операция за да променят мястото на апарата.

Спускаемият апарат Philae и космическата сонда "Розета" стигнаха до кометата 67P / Чурюмов-Герасименко през август 2014 след 10 годишно пътуване. "Розета" се очаква да остане около кометата, проучвайки я до декември 2015.

Източник:  space.com

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови