Млечният път вече е невидим за 1/3 от човечеството

OFFNews 11 юни 2016 в 08:55 5871 1

Млечният път започва да се превръща в далечен спомен за голяма част от човечеството, показва ново изследване за светлинното замърсяване, предизвикано от изкуствените светлини.

То разкрива, че повече от 80% от хората в света и повече от 99% от американското и европейското население живеят под светлинно замърсено небе. Млечният път е скрит за повече от 1/3 от човечеството, включително за 60% от европейците и близо 80% от жителите на Северна Америка.

Изследването, направено от международен екип учени, включително от Института по светлинно замърсяване, наука и технология в Италия и Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ, е публикувано в сп. "Science Advances".

Млечният път е почти незабележим за населението на Сингапур, Кувейт и Малта.

"Златният прах" остава скрит за 77% от населението на Великобритания заради модерното изкуствено осветление, включително за териториите, простиращи се от Лондон до Ливърпул и Лийдс.

Ситуацията е подобна за районите около Хонконг, Пекин. В Белгия Млечният път не може да се види от 51% от територията на страната.

Хората, които живеят близо до Париж, ще трябва да пътуват около 900 км, за да стигнат области, като Централна Шотландия, Корсика или Централна Испания, за да открият място, откъдето могат да видят почти нескрито от замърсяването небе.

За разлика от тях, в Мадагаскар и Централноафриканската република са сред най-малко засегнатите от светлинното замърсяване. Гренландия пък може да се похвали с почти девствено небе.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови