Пукнете, къмпингари

Емил Йотовски 18 юни 2019 в 09:03 18799 3

Къмпингари, природата не е за вас! Тя е за всички. Всички ще рече един хитър инвеститор и сто тъпи селяндури с по нива до морето, които си въобразяват, че ще станат туристически босове. 

Природата е бялото платно, върху което чака да бъде нарисуван шедьовър. А палатката не е шедьовър.

За да се докоснат всички до морската шир, имаме нужда от обем. От размах. А палатките са за двама-трима души. Максимум четири и куче. А един хотел може да предложи много. Тук от доказателства няма нужда.

Палатките не сближават хората. Алиенират ги. Друго е в хотел със стени от гипс картон. Чуваш какво си говорят хората около теб. Как дишат дори ги чуваш. Ако имаш сговорчиви съседи, може дори общи теми да си измислите и оп цяла нощ да си говорите. Това и с палатките става, но палаткаджиите са дръпнати хора. Искат самота и тишина.

Гледат да са далече един от друг. Да мълчат. И после защо самоубийствата и употребата на наркотици са с такъв ръст сред младите.

Още по-важно е, че от палатка никой не печели.

Палатката не плаща данък. Що палатката да бъде защитена от държавата? Ако не сте схванали, държавата е мегамутра. Цакаш – защитава те. Не цакаш – гориш.

Единствено с глоба можеш да издоиш палатката. Спете спокойно, това вече е направено.

От палатката не печели селяндуринът на чиято наследствена дюна е опъната. Защото дюните са частни. Ако не знаете още дядовците на тези селяндури са си пасли камилите по тези места, но това е друга тема. От палатката не печели и кметството. То печели от бетон. Там лесно се смята. Каквото трябва, цак-цак, на квадратен метър.

Палаткаджиите са шумни хора. Аз лично съм виждал как свирят и пускат музика след десет. Събират се около нелицензирани огньове, в които горят незаконно събрани дърва. Понякога пекат миди, които са с недоказан произход. Най-нахалните от тях дори пеят и свирят, все едно са много щастливи от това което правят, което ги прави особено омразни в очите на всички. (Ако сте забравили, кои сме всички – по горе).

Още съвсем малко дива природа ни е останала, но ние ще я опитомим. Разполагаме с нужните хора, нежните закони и нужните идиоти. Защото, когато бориш природата винаги е задължително да го правиш с идиоти.

И накрая трябва да се знае! Палатката не защитава природата. Тя няма сертификат издаден от нито едно министерство. Палатката няма пречиствателна станция. Друго си е хотел на 20 етажа. Можеш да построиш и пречиствателна станция и трафопост. Хеликоптерна площадка на покрива също. Вие схващате ли за каква защита на природата говорим? А палатка какво?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12094

3

дони

23.06 2019 в 13:07

Разбира се, много сте "свободолюбиви" - обичате някой да ходи и да чисти след вас, да ви разравя дупките, в които вършите естествените си нужди, да ви събира боклуците, само и само да не платите. Никъде по света не можете да къмпингувате по този начин - където и както ви скефне, без да имате елементарни условия, за да пазите природата чиста!

8915

2

stoyiv

20.06 2019 в 11:31

Някой ще обясни ли каква е връзката между забраната да си тропнеш джипа и кемпера върху дюните на плаж, който именно след много правилните искания на природозащитници е обявен за "див" и защитен, и свинщините със строежите по морето?
А каква е връзката между възможността по много кратка процедура да бъдат обявени места за "бивакуване" върху части, държавни и общински терени край морето (а и другаде) и твърдяното във въпросната лична позиция "пукнете, къмпингари"?!
Накратко: Дрън-дрън-дрън-ярина! В защита на едни лица, които уж се пишат природозащитници, но мрат да си тропнат кемперите и джиповете връз дюните по една единствена причина - няма да платим, няма да платим! Йотовски обаче не е Дарио Фо...
Разбира се, сред любителите на къппингуването сред природата има и много читави хора, които гледат да не цапат, да не рушат дюни, а и нямат нищо против да платят някаква разумно скромна такса за такива биваци. Ако там им е осигурено събирането на отпадъците и още няколко елементарни неща.

4642

1

ctef

18.06 2019 в 18:25

Все пак, напук на всичко, и тази година успях да намеря правилното време и място, да изкарам така както аз си го разбирам и харесвам. Дай Боже всекиму!