Събития и случки на 16 януари

OFFNews 16 януари 2016 в 04:48 2982 0

Кабинет „Малинов”

Снимка НИМ

Правителството на Александър Малинов блестящо се справя със сложната дипломатическа игра около обявяването на независимостта на България. Отляво надясно: Андрей Ляпчев (министър на търговията и земеделието), Данаил Николаев (военен министър), Никола Мушанов (просвета), премиерът Малинов, д-р Тодор Кръстев (правосъдие), ген. Стефан Паприков (външни работи и вероизповедания), Иван Салабашев (финанси), Михаил Такев (вътрешни работи).

В България

1881 България сключва договор с Австрийското параходно дружество за превоз на българската поща по течението на Дунав.

1904 Влиза в сила Закон за престъпленията, извършени чрез печата против Държавния Глава и членовете на неговото семейство, наричан още Закон за защита на Особата (тогава княз Фердинанд). Характерна е разпоредбата на неговия чл. 4:
„Който чрез печата, чрез разпространение или явно излагане на съчинения и ликове (т.е. илюстрации) напада, докача или уронва достойнството на Държавния Глава, на съпругата му или Престолонаследника или ги излага на присмех или презрение или подигравки наказва се съ затвор от една до три години и съ глоба...“ А според чл. 6 е наказуемо и „Препечатването..., а така също и превеждането и напечатването от печатни произведения на чужд език“, ако засягат „особата“.

1908 Съставено е правителство на Демократическата партия с министър-председател Александър Малинов (1867 – 1938). То управлява до 5 септември 1910 г. (сменя го втори кабинет „Малинов”). Негова историческа заслуга е, че подготвя и отстоява обявяването на независимостта на България (22 септември 1908). До тогава страната формално е подчинена на султана.

1913 Младотурското правителство, взело властта в Турция с преврат на 10 с.м., прекъсва преговорите за мир с България и съюзниците й в Балканската война, и подновява военните действия.

1925 Румънските власти започват масови арести в Добруджа (до 20 януари). Задържани и малтретирани са над 500 българи.

1944 Със специален влак от Ниш пристига в София първата група югославски деца – сираци от съпротивата и войната. Грижите за тях поема помощната организация в България.

1977 Перник е организиран национален фестивал на кукерите и сурвакарите. По-късно той прераства в Международен фестивал на маскарадните игри „Сурва” и традиционно се провежда всяка година.

1988 Създадено е Независимо дружество за защита правата на човека с председател Илия Минев.

1990 Начало на Националната кръгла маса, продължила до 15 май с.г.

По света

27 пр. Хр. Сенатът в Рим признава на 35-годишния консул Гай Октавиан новите титли Принцепс (първи) и Август (велик); с това на практика се възцарява първият римски император. Август, енергичен реформатор и завоевател, управлява до смъртта си на 19 август (месец наречен в негова чест) 14-а година.

1547 На 16 години в Москва е коронясан цар Иван IV Василиевич, запомнен заради тираничното си управление като Грозни (на български по-точен би бил преводът Страховитий, например). Умира на 28 март 1584 г.

1920 В САЩ започва “сух режим” - влиза в сила приетата около месец по-рано 18-а поправка към конституцията. На практика забраната за производство, транспортиране и продажба на алкохолни напитки подтиква разрастването на организирания бандитизъм в страната. Отменена е през 1933 г.

1945 Германският фюрер Адолф Хитлер се оттегля в големия си подземен си бункер в Берлин, където остава през 105-те дни до края на живота си. На 29 април, когато съветските войски вече влизат в столицата на Третия райх, той се жени в бункера за Ева Браун и няколко часа по-късно двамата се самоубиват.

1979 Последният монарх на Иран, 59-годишният шах Мохамед Реза Пахлави напуска страната под напора на многомесечни бурни протести против неговия режим. Заедно с жена си – императрица Фара, той заминава за Египет. В изгнание живее в още 5 страни - по малко, тъй като те гледат да се отърват от него. Умира в Кайро през юли 1980 година.
В Иран на 11 февруари 1979 г. триумфално се завръща ислямския духовен лидер аятолах Рухола Хомейни, живял 14 години в изгнание в Турция, Ирак и Франция. На 1 април, след референдум страната е провъзгласена за Ислямска република.

1982 Великобритания и Ватикана възобновяват дипломатическите си отношения след прекъсване от над 400 години.

1991 Вашингтон обявяват началото на операция „Пустинна буря”, с която Кувейт е освободен от иракската окупация, започнала през лятото на 1990 г. Действията започват на следващия ден, като първата им фаза се състои от мощни и продължителни въздушни удари. Основното участие е на САЩ – с близо 700 000 души, а в международната коалиция има още над 30 страни. Операцията приключва на 28 февруари с. г.
Юридическо основание за настъплението е изричната и ясна резолюция № 687 на Съвета за сигурност на ООН. „Пустинна буря” е последната и до днес в света мащабна война, предприета напълно законно.


Преди четвърт век започва операция „Пустинна буря”, с която волята на света и силата на САЩ освободиха Кувейт от иракска окупация. Снимка Архив

2001 Застрелян е Лоран Кабила, 61-годишният президент на Демократична република Конго. Убиецът е човек от неговата охрана. По странно съвпадение това става 40 години (без един ден) след убийството на легендарния Патрис Лумумба, първи министър-председател на страната и един от лидерите на борбата за независимост на цялата огромна колония Белгийско Конго.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови