Quantcast

"Моята борба" се разграби като топъл хляб в Германия, часове след преиздаването си

ОFFNews Последна промяна на 11 януари 2016 в 18:29 7553 7

Снимка Michael Dalde / Reuters.

Новото издание на "Моята борба".

Какво завръщане - почти 90 години, след като Адолф Хитлер написа "Моята борба" и 70 години след смъртта му, неговият опус магнум отново оглави немската класация на бестселърите, пише "Таймс ъф Израел".

Новото издание на книгата, публикувано в Германия миналия петък за пръв път от края на ВСВ, се разпродаде за часове, което накара издателите да поръчат още няколко хиляди бройки, които също свършиха за дни.

От Мюнхенския институт за съвременна история, откъдето подготвиха книгата за пазара с 3700 коментара на специалисти, целящи да "унищожат идеологията на Хитлер", заявиха, че са изненадани от големия интерес към творбата. Тя е общо 2000 страници, като 800 от тях заема написаното от Хитлер, а на останалите 1200 се простират коментарите на историците.

Историкът Отмар Пльокингер, един от редакторите на изданието, коментира пред "Таймс ъф Израел", че е илюзия да се смята, че в днешната интернет епоха може да спрат някого да чете труда на Хитлер, затова е по-добре, че хората са изкупили тяхната версия с коментари.

До петък, 15 януари, са били получени 15 хиляди допълнителни заявки за книгата, като се очаква техният брой да нараства в следващите дни. Цената за една бройка на двутомното издание е 59 евро. 

Според RT Мюнхенския институт за съвременна история е получил заявки да оторизира превода на книгата си на италиански, френски и английски.

Германската асоциация на учителите дори е предложила изданието на "Моята борба" да се изучава в училище, за да "имунизират" децата срещу крайнодесните идеологии. Председателят на асоциацията твърди, че е по-добре децата да се запознаят с книгата чрез нейното ревизирано издание, преподадено от "професионално обучени в политиката учители", вместо да се доберат до нея през интернет, където ще я четат "без напътствия".

Написана между 1924 и 1925 г. по време на престоя на Фюрера в затвора, книгата е преведена на 18 езика и продадена в 12 милиона копия по света преди 1945 г. След войната е забранена за публикуване в Германия, тъй като издателството, което държи правата върху нея, не искало никой да я чете. Според закона в страната обаче авторското право става общо 70 години след издаването ѝ, заради което тя бе пусната на пазара в началото на годината.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.01 2016 в 16:58

те хубаво ще имунизират децата срещу десни идеологии, ами срещу леви?
Германия скоро ще се моли на Алах благодарение на лявото късогледство на г-жа Меркел...

12.01 2016 в 02:21

Долавям някакво притеснение. Всичко е в естествения развой на историята. Нищо ново. Просто края на една епоха.

11.01 2016 в 22:03

Бабаджанлар, нещо не ми харесва комбинацията "безконтролно приемане на мигранти плюс преиздаване на АВСТРИЙСКИ ХУДОЖНИК" точно в Германия.
Да не стане така че тази НЕДАЛНОВИДНА (много меко казано!) Меркел да влезе в историята като канцлера, при който се е възродил немският нацизъм!
Защото аз не мога да си представя по-благодатна почва за възраждане на нацизма от тази: рязко приемане на много чужденци, настроени агресивно към западната цивилизация и въобразяващи си че всички там ги чакат за да им дадат апартамент и кола, плюс неограничено циркулиране на доказано расистки текстове, които доведоха до това в Европа да се избият 60-70 милиона души. Да ви имам и либерастката идеология меркелистанска забурмена от анадолски идеи за правата на човека!

11.01 2016 в 20:41

Много изследователи на нацизма, много берекет.

11.01 2016 в 19:18

Тая година с коментари, догодина - в оригинал...

11.01 2016 в 19:07

Мога да се обзаложа, че никой няма да погледне коментарите. Хората имат мозък в главата и сами ще си направят преценката.

А що се отнася до: "Германската асоциация на учителите дори е предложила изданието на "Моята борба" да се изучава в училище, за да "имунизират" децата срещу крайнодесните идеологии. Председателят на асоциацията твърди, че е по-добре децата да се запознаят с книгата чрез нейното ревизирано издание, преподадено от "професионално обучени в политиката учители", вместо да се доберат до нея през интернет, където ще я четат "без напътствия"

Това чудо, тази цензура, манипулация и пропаганда беше характерна за един друг строй. Уж си мислехме, че сме се спасили от него, пък то се оказа, че се натресохме на по-голям проблем. Няма нищо по-лошо от лъжата, че живеем в демократичен режим. Защото просто живеем в поредния РЕЖИМ

11.01 2016 в 19:02

А честито!