10 години от трагедията "Индиго"

Юлиан Христов 21 декември 2011 в 09:07 1973 0

Навършват се 10 години от смъртта на седемте деца пред дискотека „Индиго” в София. Близки на загиналите ще се съберат да почетат паметта им пред паметника „Дървото на живота" до Националния стадион „Васил Левски”.

На този ден, минути след 18:30ч. преди 10 г., вратите на дискотека "Индиго" внезапно се отварят и под напора на тълпата 24 деца на възраст между 10 и 14 години са премазани, седем от тях умират. Това са Виктория Миркова, Димитър Андреев, Елена Спандониева, Кристина Кабакчиева, Любомира Захариева, Мадлен Николова и Цветелина Ралчовска. Причината за смъртта е задушаване. Отговорността за инцидента беше оспорвана няколко години. Обвиняеми са четирима души от управата и охраната на дискотеката, както и бившият председател на Държавната агенция за младежта и спорта Цвятко Барчовски и бившият главен архитект на София Стоян Янев.

Охранителите Георги Василев и Анри Силаги бяха осъдени да платят глоби по 800 лв. Цвятко Барчовски получи 3 месеца условна присъда за това, че е дал неправомерно под наем стадион "Юнак", където беше дискотека "Индиго". Управителят на заведението Ангел Николов трябваше да плати глоба от 3 000 лева и обезщетение от 30 000 лева на едно от другите 12 пострадали деца.

Всяка година на този ден Асоциация "Родители" организира поклонение пред паметника на децата, за да се опита да съживи поуките от случилото се.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови