78 години от смъртта на генерал Иван Сарафов

Българска история 25 ноември 2013 в 00:01 3460 0

Генерал Сарафов (в средата)
Генерал Сарафов (в средата)

Иван Константинов Сарафов е роден на 23 март 1856 г. в Търново. Завършва Търновското класно училище и гимназия в Загреб. През 1876 г. постъпва като доброволец в Руската армия и участва като опълченец в Българското опълчение през Руско-турската освободителна война. През 1879 г. завършва Юнкерското пехотно училище в Одеса. Изкачва се бързо в руската военна йерархия и през 1885г. вече е капитан. Служи в милицията на Източна Румелия, а впоследствие във войската на Княжество България.

По време на Сръбско-българската война е командир на 8-ми пехотен приморски полк, които води ожесточени сражения при Драгоман, Цариброд и Пирот. През Балканската война е командир на III пехотна балканска дивизия. Достигна до военно звание генерал-майор.  Дивизията се бие храбро при Лозенград и Чаталджа. Излиза от запаса през 1913г.

Със започването на войната постъпва в Руската армия. Участва в бойните действия като командир на 103-та пехотна дивизия. На 3 юли 1915 г. е повишен в звание генерал-лейтенант от Руската армия. Излиза в запаса през 1917 г. Носител на редица награди и отличия.

Още информация намерете на сайта "Българска история"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови