148 години от обесването на Васил Левски

OFFNews 18 февруари 2021 в 07:00 5761 0

Снимка Българска история

Навършват се 148 години от обесването на Апостола Васил Левски. Редица градове в страната ще почетат гибелта на Дякона. 

От Столична община съобщават, че думите на Левски "Времето е в нас и ние сме във времето; то нас обръща и ние него обръщаме" ще оживеят на билбордове на 21 места в София. 

Във Велико Търново ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъде изпълнен военен ритуал по поднасяне на цветя на паметника на Апостола. Програмата ще се състои днес от 17,30 ч., като вицепремиерът и министър на отбраната ще произнесе слово. 

В храм "Света Троица" в Казанлък от 10,00 ч. ще бъде отслужена панихида в памет на Левски, а след това ще бъдат поднесени венци и цветя на признателност пред бюст-паметника в парковото пространство в ж.к."Васил Левски". В общинската библиотека се открива експозиция под мотото "Васил Левски - велик и безсмъртен". 

Ботевград също ще отбележи 148-та годишнина, като организира церемония по връчване на цветя пред паметника на Дякона от 11,30 ч. В Стара Загора също ще бъде отслужена панихида. 

Междувременно от 15 до 19 февруари Националният военноисторически музей организира онлайн игра. Във всеки от петте дни във Фейсбук профила на музея ще бъде публикуван въпрос с няколко възможни отговора, свързан с живота и делото на Апостола на свободата. Всеки може да даде своите отговори, като на лотариен принцип ще се избират петима от позналите верни отговори. Те ще получат едногодишен безплатен семеен достъп до експозициите на Националния военноисторически музей и неговите филиали - Парка музей "Владислав Варненчик", Военноморския музей във Варна и Музея на авиацията в Крумово.

Бургас ще отбележи гибелната дата на 19 февруари. От 11,30 ч. утре ще бъде отслужена заупокойна молитва в Морската градина в града. 

В Добрич отбелязването на годишнината ще започне в 9 ч. с възрожденски песни, а от 9,30 ч. ще бъде отложена панихида. 

Областният кризисен щаб в Кюстендил препоръча всички, които желаят да поднесат цветя пред паметника на Апостола, да спазват противоепидемичните мерки и да носят маски. Това се налага заради усложнената епидемична обстановка. 

В родния град на Левски - Карлово, честванията започнаха още на 15 февруари и ще продължат до края на седмицата. На 19-и ще бъде отслужена света литургия в памет на Апостола, ще има възпоменателен митинг-поклонение и шествие до родната къща на Левски. Тогава ще бъде връчена и наградата на Комитет "Васил Левски". Общината уверява, че събитията ще се случат при спазване на всички противоепидемични мерки. 

От 18 ч. на площад "Васил Левски" ще се проведе митинг-заря с участието на представителни формирования и военния духов оркестър на 61-ва Стрямска механизирана бригада

В Белене от 10 ч. с участието на военнослужещи от военното формирование 28 880 ще се състои ритуалът по поднасяне на цветя пред паметната плоча на Дякона в двора на едноименното училище в града.

Макар в последните години да се честват в два поредни дни - 18 и 19 февруари, според историците правилната дата е 18-и по нов стил (6 февруари по стар стил). 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови