Мултиплексите: 100 000 души без цифрова ТВ, 393 населени места без покритие

Мая Младенова 02 октомври 2013 в 13:20 6416 6

Цифровизация Снимка: Сергей Антонов
Цифровизация Снимка: Сергей Антонов

 

Около 100 000 са българите, които са останали без ефирна телевизия след цифровия преход, обявиха днес в общо прессъобщение трите мултиплекса, доставящи програмите. 393 са населените места без какъвто и да е сигнал, а други 1358 са с частично покритие.

В отговор на критиките са недобро покритие, мултиплекс операторите "НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД изнесоха по-подробни данни за обсега на предавателите си и обещаха скоро да публикуват пълния списък на селищата със и без сигнал.

От общо 5289 населени места в страната, в 393 няма никакво покритие на цифровия сигнал. Повечето от тях (337) са с население под 200 души. 3538 населени места  имат над 90 % покритие по население, 1009 населени места – от 30 до 90 % покритие по население, за 225 населени места е осигурено от 10 до 30 % покритие по население, а за 124 населени места цифровият сигнал достига до не повече от 10% от населението, обобщават от "НУРТС".

На база на тези данни оттам изчисляват, че цифрова ефирна телевизия не могат да гледат около 279 836 граждани, но от тях само около 100 000 нямат договор с кабелен или сателитен оператор.

Изградените мрежи имат покритие на процент от населението на България, който няма аналог в европейските държави, със сходни географски (планински) и демографски (многобройни населени места с малко на брой население) особености, посочват от компанията.

 Общественият мултиплекс на "Фърст диджитал" (на него са качени БНТ1, БНТ HD, БНT2) и първият частен мултиплекс на "НУРТС Диджитал" (разпространяващ bTV, Нова телевизия, bTV Lady+, Ring.bg+, Diema Family, TV7 и News 7) имат покритие на 96,2% от населението. Вторият частен мултиплекс на "НУРТС Диджитал" достига до 85% от населението - той е с капацитет 8 програми и засега на него е кaчена единствено телевизия Bulgaria On Air.

Опериращите мултиплексите компании изразяват учудване от критиките на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков срещу факта, че покритието не достига до 100% от зрителите.

"Процентът покритие по население, който следва да бъде осигурен от мултиплексите е заложен през 2008 г. – 95% - този процент никога не е бил променян и нито една институция или участник в този процес не е поставял под въпрос този процент покритие. Комисията за регулиране на съобщенията участва във всички етапи по изготвяне на Плана. В тази връзка буди недоумение фактът, че нейният председател г-н Божков сега поставя на общественото внимание въпроса за населението, за което не е осигурено покритие с цифров сигнал", коментират мултиплекс операторите.

„НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД заявяват и готовност да продължат доизграждане на мрежите за по-пълно покритие на сигнала, но подчертават, че това означава нови инвестиции и подлежи на обсъждане с всички ангажирани с този процес страни. До момента инвестицията само за техническото оборудване е около 100 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови