Мултиплексите: 100 000 души без цифрова ТВ, 393 населени места без покритие

Последна промяна на 02 октомври 2013 в 13:20 5754 6

Цифровизация Снимка: Сергей Антонов
Цифровизация Снимка: Сергей Антонов

 

Около 100 000 са българите, които са останали без ефирна телевизия след цифровия преход, обявиха днес в общо прессъобщение трите мултиплекса, доставящи програмите. 393 са населените места без какъвто и да е сигнал, а други 1358 са с частично покритие.

В отговор на критиките са недобро покритие, мултиплекс операторите "НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД изнесоха по-подробни данни за обсега на предавателите си и обещаха скоро да публикуват пълния списък на селищата със и без сигнал.

От общо 5289 населени места в страната, в 393 няма никакво покритие на цифровия сигнал. Повечето от тях (337) са с население под 200 души. 3538 населени места  имат над 90 % покритие по население, 1009 населени места – от 30 до 90 % покритие по население, за 225 населени места е осигурено от 10 до 30 % покритие по население, а за 124 населени места цифровият сигнал достига до не повече от 10% от населението, обобщават от "НУРТС".

На база на тези данни оттам изчисляват, че цифрова ефирна телевизия не могат да гледат около 279 836 граждани, но от тях само около 100 000 нямат договор с кабелен или сателитен оператор.

Изградените мрежи имат покритие на процент от населението на България, който няма аналог в европейските държави, със сходни географски (планински) и демографски (многобройни населени места с малко на брой население) особености, посочват от компанията.

 Общественият мултиплекс на "Фърст диджитал" (на него са качени БНТ1, БНТ HD, БНT2) и първият частен мултиплекс на "НУРТС Диджитал" (разпространяващ bTV, Нова телевизия, bTV Lady+, Ring.bg+, Diema Family, TV7 и News 7) имат покритие на 96,2% от населението. Вторият частен мултиплекс на "НУРТС Диджитал" достига до 85% от населението - той е с капацитет 8 програми и засега на него е кaчена единствено телевизия Bulgaria On Air.

Опериращите мултиплексите компании изразяват учудване от критиките на председателя на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков срещу факта, че покритието не достига до 100% от зрителите.

"Процентът покритие по население, който следва да бъде осигурен от мултиплексите е заложен през 2008 г. – 95% - този процент никога не е бил променян и нито една институция или участник в този процес не е поставял под въпрос този процент покритие. Комисията за регулиране на съобщенията участва във всички етапи по изготвяне на Плана. В тази връзка буди недоумение фактът, че нейният председател г-н Божков сега поставя на общественото внимание въпроса за населението, за което не е осигурено покритие с цифров сигнал", коментират мултиплекс операторите.

„НУРТС Диджитъл“ ЕАД и „Фърст Диджитъл“ ЕАД заявяват и готовност да продължат доизграждане на мрежите за по-пълно покритие на сигнала, но подчертават, че това означава нови инвестиции и подлежи на обсъждане с всички ангажирани с този процес страни. До момента инвестицията само за техническото оборудване е около 100 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.10 2013 в 19:43

При такива хубави канали по кабелаците в България и такъв богат избор от български и други европейски канали по сателит (респективно убийствено ниски цени на спътникови тунери и антени) ми е любопитно как може изобщо да става дискусия за някакви си 11-тина канала, които при това са най-глупавите български канали изобщо някога съществували.
Тоест, кой по дяволите си губи времето да инсталира DVB-T тунери и да гледа цифрова ефирна телевизия, когато по всякакви други медии има прекрасен избор на канали, включително и по Интернет.

02.10 2013 в 16:53

Защо не попитахте същия Божков защо под негово давление през 2009 г в търга намалиха напрегнатостта на полето с 8 децибела. Ако отворите сайта на КРС под очевидна фактическа грешка в КРС се прикриват всички искания на тези които трябва да спечелят търга за мултиплексите. За това знаят всички в предишното и сегашно народно събравие включително и Борисов. Божков е лично назначение на Станишев и лично преназначение на Борисов тогава защо правят този цирк та те са си едно.

02.10 2013 в 16:43

Има разрешение на проблема, който е просто от неправилно насторйване на антените.

Населените места, където няма добър или никакъв сигнал за цифрова телевизия, трябва да монтират антена на 10 метра над земята. Това е едно от изискванията, за да бъде уловен цифровият сигнал. Според техниците то е особено важно за населените места, разположени в низини, край реки и езера. Външните антени се монтират най-често на покривите на жилищата. Ако обаче домакинствата са на по-ниско, антената трябва да се монтира на дълга поне 5 метра мачта, която да се закрепи стабилно за земята, на високо дърво или на самия покрив.
Става дума за антената, с която досега е била приемана и аналоговата телевизия. Досега тя е била насочена хоризонтално към най-близката тв кула. Сега трябва да се вдигне вертикално и да се насочи с площта си към тв кулата

02.10 2013 в 15:14

Това е баси подигравката: "засега на него е кaчена единствено телевизия Bulgaria On Air"
При това положение няма никакво значение дали стига до 5 или до 95%

02.10 2013 в 14:05

Абе първо няма ангажимент да си свърши работата - фирмите по договор са си свършили работата.
Докато се всява дезинформацията, че фирмите не са си свършили работата, се изпуска истината че фирмите за ПОДКУПИЛИ и НАЗНАЧИЛИ правителство, в което договорите така са написани, че фирмата да е изрядна без да си върши работата.

02.10 2013 в 13:45

Само не разбрах мен какво ме грее, че частна фирма трябва да се бръкне за да си свърши работата?Поели са ангажимент да си го изпълняват.Да не говорим, че българите в западните покрайнини остават без българска телевизия.Ама в Абсурдистан не ме учудва нищо вече.Аман от калинки.Ама то това си е българска черта първо го правим после се вайкаме, че не е, като хората.