След 60 г. аналоговата телевизия в страната окончателно спря

Мая Младенова 30 септември 2013 в 12:19 7123 3

Аналоговият сигнал в София бе изключен на 30 септември. Снимка: Мая Младенова
Аналоговият сигнал в София бе изключен на 30 септември. Снимка: Мая Младенова

Точно в 11,49 ч, след близо 60 години аналогово излъчване, беше изключен аналоговият сигнал в София и така беше сложено началото на изцяло цифровото телевизионно излъчване на ефирните програми.

Това стана с телефонно обаждане от зам.-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров от Телевизионната кула в София до Телевизионната кула на Копитото.

"Здравейте, преустановете излъчването на аналоговия сигнал за град София", нареди Георгиев и екраните зад него изгаснаха. В това число и този на стар черно-бял телевизор "Опера", сложен специално за церемонията в командната зала като символ на останалата в миналото техническа епоха.

От днес цифрово се излъчват 11 телевизии, като последните три от които бяха добавени тази сутрин. Те са bTV Lady+, Ring + (програмата на двата канала е с час назад от основните им версии bTV Ladi и Ринг) и Diema Family. По-рано на мултиплексите бяха качени програмите на БНТ1, БНТ1 HD, БНТ2, bTV, Нова тв, TV7, NEWS7 и Bulgaria on Air.

Церемонията в Телевизионната кула бе по-скоро тържествен завършек на процеса по цифровия преход, който започна още на 1 март т.г. с едновременното подаване на цифров и аналогов сигнал. Повечето предаватели в страната бяха изключени по-рано тази нощ. От днес хората, чиито телевизори нямат вграден MPEG4 тунер и нямат договор с кабелен или сателитен оператор, ще разчитат да декодер (set-top box), за да могат да гледат безплатните ефирни телевизии.

Без ефирна ТВ

Изпълнителният директор на "НУРТС-България" Свилен Попов даде чувствително по-оптимистична прогноза за очаквания брой зрители без достъп до каквато и да е телевизия. Попов прогнозира, че без цифрова ефирна телевизия ще останат около 100 000 души, които досега са разчитали само на приемане с антена. В техните населени места предавателите не осигуряват тв сигнал. За разлика от шефа на НУРТС, председателят на Комисията за регулиране на съобщенията очаква поне 350 000 българи да не могат да гледат телевизия ефирно.

Карта на покритието е качена на сайта на НУРТС, но там не са изброени поименно населените места, които имат и които нямат покритие. Такава информация компанията е предала за справка на информационни сайт за цифровизацията (към който е и телефонната линия 0700 12 344). Оттам засега отказват да дадат на медиите обобщения списък, а отговарят само на индивидуални въпроси на зрители дали има сигнал в населеното им място. Така и към днешна дата не е ясна пълната картина на покритието с цифров сигнал. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!