Кой ще остане без ефирна ТВ след 30 септември

Мая Младенова 24 септември 2013 в 17:07 4545 6

Телевизия Снимка: sxc.hu
Телевизия Снимка: sxc.hu

 

Кои населени места ще останат без ефирна телевизия след спирането на аналоговия сигнал след 30 септември? Това е горещият въпрос в седмицата преди началото на цифровизацията.

Въпреки наближаването на датата, ясен отговор не дават нито мултиплекс операторите, нито контролният орган - КРС.

По следите на един секретен списък

Списъкът на покритите и непокритите с качествен тв сигнал (с достатъчно добро качество, че да възпроизведе картина на екрана) населени места е като че ли документ с гриф "строго секретно". На неколкоратно зададен въпрос за проблемните селища, шефът на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков обяви, че е поискал списъка от мултиплекс операторите, но те не са му го предоставили.

Техническият директор на "НУРТС Диджитал"* на свой ред обяви днес пред БНТ, че списъкът е на разположение на безплатния потребителски телефон 0700 123 44. Оттам отказаха да предоставят списъка на редакцията ни с мотива, че в някои населени места сигналът е проблемен, но след инструктаж зрителите ще успeят да настроят приемниците си. Въпреки обещанията ни, че ще представим коректно и тези данни, документът не ни бе даден.

Много повече от 1 милион без ТВ

Шефът на КРС обяви, че очаква между 350 000 и 1 милион души да останат без ефирна телевизия заради изискването към мултиплекс операторите да покрият съответно само 95 и 85% от населението. Според специалисти обаче цифрите може да са стряскащо по-високи и 40% от българите да не могат да гледат телевизия ефирно. Успокоението, че няма да бъдат засегнати ползващите услугите на кабелен оператор, също не е съвсем вярно. Засегнати ще има и сред тях в домакинствата с повече от един телевизор, които плащат на кабелния оператор такса само за един приемник.

В писмен отговор до OFFNews "НУРТС Диджитал" уверява, че за първия си мултиплекс (на него ще се излъчват bTV, Нова, TV7, NEWS7) e постигнато 96,2% покритие на населението, а за втория (засега на него ще е само програмата на Bulgaria on Air) - 85%. НУТРС обещава да публикува на сайта си списък на населените места и съответното покритие. Това обаче ще стане след 30.09.2013 г., тъй като"техническите параметри ще бъдат съвсем ясни след окончателното преустановяване на аналоговия сигнал", става ясно от отговора на компанията до редакцията.

Проблемът стои и за БНТ. Операторът на обществения мултиплекс "Фърст диджитал" също има 95% покритие на населението (според КРС). В сутрешния си блок БНТ вече съобщи, че е затрупана от сигнали на обезпокоени зрители. 

Проблемните точки

Специалисти обясняват, че най-много хора ще останат без ефирна телевизия в планинските райони, но проблеми се очакват и другаде, вкл. в големите градове, в райони с високи сгради например. Почти сигурно е, че качествен сигнал няма да има в южната част на Родопите, в Странджа, Сакар, южните части на Рила и Пирин. И досега в някои от тези райони ефирните телевизии бяха с лош сигнал - с раздвоена или разтроена картина. Разликата е, че при цифровизацията некачествен сигнал означава не лоша, а никаква картина.

Откъде идва проблемът

Обяснението тръгва малко по-отдалеч, защото материята е технически сложна. Най-общо казано, изграждането на цифровите мрежи у нас, първо, не е издържано по международните стандарти, и второ - върху него не е упражнен контрол от страна на ресорния орган - КРС. Резултатът ще е налице скоро, но едва ли истинските му мащаби ще станат ясни. 

В препоръка номер ITU-R BT.1735 на Международния телекомуникационен съюз (ITU) е описана методологията за обективна оценка на качественото покритие на сигнала при цифрово наземно радиоразпръскване.  Това става по строги технически параметри, чието спазване осигурява качествен сигнал. На сайта си българската КРС също е заявила партньорство с ITU. Макар препоръката на международния съюз да няма силата на закон, неспазването й на практика означава пренебрегване на физичните закони. "Все едно някой математик да каже, че теоремата на Питагор не е законна", коментират казуса специалисти.

Спецификата при изграждане на цифрова тв мрежа е, че смущенията (т.нар. интерференции) не идват от чужди предаватели, а от предаватели от собствената мрежа, които се смущават един друг. За да бъде коригирано това, се прави т.нар. синхронизация. Затова покритието на населението следва да се мери не по местата, където има достатъчно силен сигнал, а където има качествен сигнал без смущения. Въпреки нееднократни настоявания в Органа по цифровизацията за измервания по международната методология, КРС отказва да ги направи и да осъществи контрол върху качеството на сигнала. Вместо това се правят измервания със софтуер, в който се залагат около 150 "сигурни" точки. И според контролното замерване всичко е ОК.

Според специалисти проблемите идват от факта, че мрежата е изградена за кратки срокове и вероятно с недостатъчен експертен капацитет, като от 2009-а до средата на 2011 г. на практика не е работено по новите мрежи. 

Една заблуда

Нужно ли е цифровизацията да стартира въпреки липсата на готовност на мрежата? Заблуда е, че забавянето на цифровизацията би довело до санкции от ЕС. Истината е, че на международна конференция на ITU през 2006 г. е решено цифровизацията да завърши до юни 2015 година. След тази дата не следват финансови санкции. Разликата е, че след юни 2015-а аналоговите ефирни честоти на всяка държава няма да са защитени от смущения от съседни държави.

Ощетените

На практика това са многобройните зрители, които само след дни ще останат без телевизия, но не само. Проблемът е и за телевизиите, които няма да достигат до голяма част от аудиторията си. Както знаем, телевизията се издържа от реклама, а тя е функция на броя зрители. 

Остава висящ въпросът защо в годините преди началото на цифровия преход КРС не упражни ефективен контрол върху дружествата, на които издаде разрешения за изграждане на мрежите. Защо конкурсите за тези разрешителни бяха направени така, че да доведат до делото на ЕК срещу страната ни в Съда на ЕС?

Все въпроси за милиони. За милиони левове и милиони зрители.

*Oператор на първите 2 частни мултиплекса, които ще разпространяват програмите на bTV, Нова, TV7, NEWS7, Bulgaria on Air.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови