Мъж нападна с нож водеща от Ехото на Москва, рани я в гърлото

OFFNews 23 октомври 2017 в 15:14 5082 0

Снимка BBC Russia

Татяна Фелгенгауер

Въоръжен с нож мъж нахлу в редакцията на радио "Ехото на Москва" на улица "Нови Арбат" в руската столица и рани водещата Татяна Фелгенхауер, съобщи БТА.

Мъжът пръснал газ в лицето на охраната на сградата и се качил на 14-ия етаж, където е ранил с нож журналистката в гърлото. Нападателят е задържан от охраната и предаден на полицията. По време на нападението той е мълчал и не е казал нищо, което да подсказва какъв е мотивът му. При задържането му леко е ранен още един охранител. 

По данни на вътрешното министерство мъжът е чужденец. По информация на „Ехото на Москва“ името му е Борис Гриц.

Водещата е откарана в болница, няма опасност за живота й, но състоянието й се оценява като тежко, посочват лекари.

Фелгенхауер е заместник-главен редактор на "Ехото на Москва", описвано често като единствената независима информационна радиостанция в Русия. Журналистката е една от водещите на популярно сутрешно предаване.

Безпощадните критики на "Ехото на Москва" безпокоят мнозина в руското правителство. Водещи и журналисти от радиото са съобщавали, че са обект на смъртни заплахи. Друга популярна водеща на "Ехото на Москва" - Юлия Латинина - напусна Русия през септември след предполагам палеж на колата й.

Говорител на руската главна прокуратура нарече нападението скандален акт. На нападателя е повдигнато обвинение за опит за убийство. 

Една от версиите за нападението е лична вражда, но според водещата Тоня Самсонова това не е така. 

Нападателят е задържан.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови