Прободената руска журналистка е в изкуствена кома след операция

OFFNews Последна промяна на 24 октомври 2017 в 09:55 5445 0

Нападнатата и прободена с нож руска журналистка Татяна Фелгенхауер е била оперирана и поставена в изкуствена кома.

Лекарите за обнадеждени за възстановяването ѝ, съобщи главният редактор на радио "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, цитиран от БТА.

Вчера въоръжен мъж нахлу в редакцията в руската столица. Той напръскал с газ лицето на охранителя и се качил на 14-ия етаж, където намушкал журналистката с нож в гърлото. По време на нападението  той не казал и дума. Нищо не подсказвало какъв е мотивът му. Нападателят е задържан и предаден на полицията, а по време на задържането един от охранителите е бил леко ранен. Мъжът е чужденец, по информация на „Ехото на Москва“ името му е Борис Гриц.

Татяна е била оперирана в  московския институт за бърза медицинска помощ "Склифосовски" и поставена на апаратно дишане и в изкуствена кома. Гласните ѝ струни не са засегнати. Консилиумът от лекари вярва, че лечението ѝ ще бъде успешно.

Федералното следствие изпрати на психиатрична експертиза задържания нападател Борис Гриц. По време на разпита той твърдял, че от дълго време е поддържал телепатична връзка с журналистката, обясни говорителката на Следствения комитет Светлана Петренко. Той заявил, че е развил лична неприязън към жената, но нямал претенции към професионалната ѝ дейност.

Гриц е роден в грузинската автономна република Абхазия, има двойно гражданство - на Израел и на Руската федерация. През 2003 г. заминал за Израел и се върнал в Русия само преди месец, като отседнал при приятел в Москва, съобщи Следственият комитет.

Електронният в. "Лента" анализира онлайн дневника, който водел Гриц - през последните няколко месеца той явно бил обсебен от мисли за Татяна Фелгенгауер.

Мъжът писал, че бил принуден да потърси "известен в Москва екстрасенс", защото Татяна постоянно "го използвала" сексуално и правела експерименти "за спиране на дишането му".

Срещу Гриц, изпратен за съдебно-психиатрична експертиза, е образувано дело за опит за убийство, добавя "Лента".

Следствието смята днес да поиска за нападателя мярка за неотклонение задържане под стража, информира източник на Интерфакс, цитиран във "Ведомости".

На сайта на радио "Ехото на Москва" е качен видеозапис от камера за наблюдение, показващ как Гриц пръска газ в очите на охранителя на първия етаж на сградата.

Онлайн изданието "Взгляд" цитира друга журналистка от "Ехото на Москва" - Ксения Ларина, заявила, че нападението срещу радиото, известно с критики срещу властта, може да е било провокирано от телевизионния водещ Владимир Соловьов. Той казвал, че трябвало "да бъдат запушени мръсните им усти". "И се намериха доброволци", написала Ларина във Фейсбук според "Журналистическа правда".

Според това издание обаче Борис Гриц не е могъл да извърши нападението, повлиян "не само от Соловьов, но и от цялата "кремълска пропаганда", защото самият той бил "последователен (. . .), патентован либерал", както показвал и собственият му блог.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови